adrian29 Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Witam, Dzisiaj zaczynam budować ten samolot:) czekam na rady doświadczonych kolegów: do tego farbki Revella akrylowe i będę malował pędzelkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 też dłubię B-2, ale w innej skali życzę powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian29 Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 heh kolego dzisiaj już oglądałem Twoje poczynania i jestem pełen podziwu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian29 Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 dzisiaj zacznę od kabiny pilotów ale za dużo elementów nie ma wiec szybko pójdzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian29 Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 oto moje poczynania z kokpitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian29 Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 ma ktoś pomysł jak zrobić szybę kokpitu bo w modelu jest przezroczysta a oryginalnie jest ciemna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Szyba w B-2 nie jest ciema. To tylko takie słudzenie otyczne. Można to np. dostrzec tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian29 Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 a faktycznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 nie jestem pewien czy B-2 nie ma czasem okien (szyb) ze zmienną polaryzacją... (chyba tak to się nazywa), mam na myśli to, że jest możliwość ich ściemniania przez pilotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Tak, ale na ląduze. W locie dla bezpieczeństwa i lepszej widoczności nie powinno się zciemniać. Z resztą wszystkie easy kity i np. metalowe B-2 Testorsa mają przeźroczyste szyby i lepiej tego się trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 też dłubię B-2, ale w innej skali życzę powodzenia ! Kolego ty tworzysz arcydzieło Nie zawstydzaj nam kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 siema, dzięki - ale czy to będzie arcydzieło... to się dopiero okaże pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Możliwość ściemniania szyb w trakcie lotu? Jak to działa? Da się zamontować w samochodzie xD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Witam, http://technologie.gazeta.pl/internet/1,113843,10088090,Elektrycznie_przyciemniane_okna_na_11_tysiacach_metrow.html Zazwyczaj technologie wojskowe do rozwiązań cywilnych wchodzą po wielu latach. Nie wiem, może w B-2 takie szyby mają związek z np. błyskiem po wybuchu jądrowym ? Niestety nie mogę sobie przypomnieć gdzie czytałem na temat tej technologii, ale utknęło mi w głowie, że tam (w B-2) jest takie rozwiązanie. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Jeżeli wierzyć książkom/filmom o tematyce szpiegowskiej/naukowej, to taki efekt jest możliwy i polega na (nie wgłębiając się w szczegóły) tym, w szybach, oprócz tradycyjnych "składników" dajmy na to piasek itp. znajdują się inne, podatne na działanie prądu elektrycznego. Podstawowe tego wykorzystanie to - płynie prąd: szyba jest zaciemniona (obecnie to nie zaciemniona, tylko po prostu nic przez nią nie widać); prąd nie płynie - szyba przeźroczysta. Możliwe więc, że podobną technologię zastosowano w B-2 - przecież te setki miliardów dolarów, które 'ju.es.ej' wykłada na armię na coś idą o właśnie chodziło mi o mniej więcej to co kolega wyżej pokazał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 BTW jedyne co mi wiadomo to ,że szkło można całkowicie zaciemnić poddając promieniowaniu ale to na pewno nie jest używane w samolotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 cloner16 w środku jest gdzieś wajcha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 cloner16 w środku jest gdzieś wajcha. Aha , bo myślałem ,że trzeba zaśpiewać coś ,żeby się przyciemniły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Ale chodzi mi o to, że wcześniej ktoś nalisał, że są światłoczułe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 "Już gwiazdy lśnią. Już dzieci (szyby) śpią. Sen zmorzył mą laleczkę. Więc główkę złóż, oczęta zmruż, (przyciemnij) Opowiem Ci bajeczkę." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkodaFka Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Model fajny ale dla mnie to takie za nowoczesne jest :P Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Ciekawy film, pokazujący jak mozna wykonac ten model. Powodzenia www.youtube.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian29 Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2012 dzięki:) bardzo ciekawe:) niedługo prace dalej się posuną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Mam pytanie, na zdjęciu B-2 stojącego na pasie startowym, bryła samolotu robi wrażenie gładkiej bez widocznych miejsc łączenia poszycia kadłuba. Jak jest w rzeczywistości? jak powinny być odwzorowane na modelu, bo TESTORS w swoim B-2 zrobił wypukłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 B-2 jest zupełnie gładki co pozwala na zastosowanie technologii Stealth. Wszszystkie samoloty Stealth są w 100% gładkie, a Testors to wg. mnie fatalna firma. Kupiłem ich Raptora i kalki mi się rozsypały, spasowanie 60% itd. Słyszałem wiele negatywnych opinii o nich, ale z doświadczenia gorąco ich nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi