luke Napisano 20 Kwietnia 2012 Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam serdecznie, Dopiero rozpoczynam swoja przygode z modelarstwem. Zrobilem kilka tanszych modeli Airfixa 1:72/1:76 aby nauczyc sie kleic i pobawic aerografem i farbami akrylowymi. Po wstepnej "rozgrzewce" postanowielm w koncu zrobic model na ktorym mi zalezy (te pierwsze poszly na popsucie dla dziecka ^^). Jako, ze lubie samochody wybralem Mercedesa CLK-GTR 1:24 od Tamiya. Jest to oczywiscie duzy skok zarowno trudnosciowy jak i emocionalny - chcialbym aby wyszlo realistycznie i cieszylo widoczne w honorowym miejscu. Czy macie jakies generalne porady na co zwrocic uwage przy budowaniu tego modelu? Chcialbym rowniez aby lakier wygladal realistycznie - czy da sie to zrobic akrylem czy raczej powinienm przesiasc sie na farbe olejna? Troche jestem zaskoczony, ze ten model wymaga az 20 roznych farb (wg. instrukcji)! Kolory sa opisane kodami TAMIYA. Niestety, moj sklep modelarski posiada farby firm: ravell, citatedl i humbrol. Ktore z tych 3 byscie polecali i gdzie moge znalesc tabele wg. ktore przetlumacze kody na dana firme? Wiem, ze to troche otwarte pytanie ale docenie kazda porade. Dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 20 Kwietnia 2012 Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Witaj, Co do farbek wybierz akryle. Wspaniale wychodzą na samochodach. Co do farb Tamiya możesz takie kupić np. na mojehobby.pl Osobiście wzorca nie mam więc z zamiennikami nie pomogę. Zapraszam do stworzenia tematu na warsztacie! :pieo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Dziekuje Dart za Twoj komentarz. A jaki podklad lepiej dac do karoserii, bialy czy szary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Na jaki kolor malujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Srebrny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Ja nie wiem, czy czarnym nie będzie najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Witam Polecam zapoznać się z działem poradnikowym naszego forum. Znajdziesz tam sporo ciekawych wątków. Warto również przejrzeć wątki warsztatowe kolegów z działu cywilnego. Generalna i pierwsza zasada podczas budowy cywili,to schludność warsztatu. Szczególnie podczas prac nad karoserią jest to bardzo ważne. Pozdrawiam i życzę powodzenia! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Decyzja kolegi. Jeżeli chcesz srebrnyto kup szary. Jakbyś jednak zdecydował się na czarny to szary też pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Dziekuje za wszystkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Do srebrnego najlepiej dać czarny błyszczący podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi