Modelarz_Samoloty Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam ! Swoją przygodę z modelarstwem zacząłem dokładnie wczoraj kiedy to kupiłem model samolotu pasażerskiego Boeing 737 - 200. Z radością informuję że część montażu zakończyłem. Jednakże w opakowaniu dołączona była kalka z naklejkami. Nie są one zwykłe, samoprzylepne. W jaki sposób nanieść je na mój model by mój kadłub był bardziej urozmaicony ? I drugi problem : W instrukcji montażu przy sklejaniu 2 połówek kadłuba pisało aby obciążyć przód 4 gramami. Nie wiedziałem o co chodzi więc to zignorowałem. Teraz gdy ukończyłem model, ciężar tyłu przeważa przód i samolot się przechyla. Czekam na odpowiedzi. Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Z ciężarem to już sobie sam wyjaśniłeś sprawę. Należało do środka kadłuba wkleić jakiś obciąznik, żeby model po sklejeniu nie siadał na ogon. Teraz to już po zawodach. Z kalkomaniami z kolei sprawa wygląda tak - wycinasz nożykiem poszczególny element, moczysz go w wodzie i po jakiejś chwili, gdy naklejka już swobodnie przesuwa się po papierze nakładasz ją na model. Tyle tylko, że najpierw wypadałoby pomalować model, żeby był modelem, a nie zabawką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz_Samoloty Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Wielkie dzięki tyle że model Boeinga 737 firmy Revell nie ma praktycznie nic do malowania. Ewentualnie dół kadłuba . Chciałem zobaczyć czy mi sklejanie samolotu wyjdzie Teraz już wiem że to bardzo wciągające i następny model będzie już wykonany staranniej i pomalowany ;). Jeszcze raz dzięki . POZDRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz_Samoloty Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2012 A to jak ? To po co ta kalka w sumie ? Mam wyciąć to pod kalką ta naklejke czy coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz_Samoloty Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Bo w twoim opisie naklejania nie uwzględniłeś kalki. Powtarzam : mam stronę z naklejkami i samą kalkę w wymiarze tej strony z naklejkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Modelarz_Samoloty nie pisze się kilku postów po sobie. To nie jest GG. Po drugie, poczytaj trochę forum, zanim zaczniesz się o coś pytać. O kalkomaniach pisaliśmy. Po trzecie, nie zakłada się tematu w Warsztacie, tylko żeby sobie popytać o rzeczy oczywiste dla większości. Temat zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi