SkodaFka Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Witajcie drodzy userzy! Wczoraj na strychu w domu znalazłem kompressor który podłącza się do zapalniczki w samochodzie i pompuje się nim koła ale mam pytanko czy da się go przerobić na kompressorek do aeografu (głównie chodzi mi o ten element idący do aeografu bo zasilanie to nie problem)? Jeśli tak to proszę by ktoś zapodał stosownego linka lub powiedział jak to zrobić. Kompressor wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Witajcie drodzy userzy! Wczoraj na strychu w domu znalazłem kompressor który podłącza się do zapalniczki w samochodzie i pompuje się nim koła ale mam pytanko czy da się go przerobić na kompressorek do aeografu (głównie chodzi mi o ten element idący do aeografu bo zasilanie to nie problem)? Jeśli tak to proszę by ktoś zapodał stosownego linka lub powiedział jak to zrobić. Chyba się sporo narobisz, a niewiele z tego wyjdzie. Podstawowy mankament to raczej stanowczo za mała wydajność. Poza tym musisz dokupić reduktor ciśnienia, odwadniacz i wyłącznik ciśnieniowy oraz oczywiście złączki i przewody + plus zasilacz 12 V. No i przydałaby się jakaś butla jako amortyzator ciśnienia. Moim zdaniem lepiej zacząć od sprężarki z lodówki, albo dołożyć do tego koło samochodowe i aero podłączyć do koła, a kompresorem tylko dopompowywać co jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Wbrew pozorom zasilanie to też może być problem. O ile przy pracy na sucho łatwo zasilić coś takiego, to wraz ze wzrostem ciśnienia dość mocno rośnie prąd. Podejrzewam, że przy takim kompresorku zasilanym 12V może to być nawet powyżej 10A. Jeżeli chcesz go zasilać z sieci 230V, to transformator i prostownik lub zasilacz stabilizowany na takie moce/prądy nie kosztuje wcale mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkodaFka Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Witajcie drodzy userzy! Wczoraj na strychu w domu znalazłem kompressor który podłącza się do zapalniczki w samochodzie i pompuje się nim koła ale mam pytanko czy da się go przerobić na kompressorek do aeografu (głównie chodzi mi o ten element idący do aeografu bo zasilanie to nie problem)? Jeśli tak to proszę by ktoś zapodał stosownego linka lub powiedział jak to zrobić. Chyba się sporo narobisz, a niewiele z tego wyjdzie. Podstawowy mankament to raczej stanowczo za mała wydajność. Poza tym musisz dokupić reduktor ciśnienia, odwadniacz i wyłącznik ciśnieniowy oraz oczywiście złączki i przewody + plus zasilacz 12 V. No i przydałaby się jakaś butla jako amortyzator ciśnienia. Moim zdaniem lepiej zacząć od sprężarki z lodówki, albo dołożyć do tego koło samochodowe i aero podłączyć do koła, a kompresorem tylko dopompowywać co jakiś czas. Faktycznie nie będę kombinował, trzeba zacząć zbierać na sprzęcior ;) Temat można zamknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi