Archelaos Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Witam, Do budowy P-40 przymierzałem się już od dłuższego czasu (gdzieś na forum jest pierwsza próba, na podstawie starej Akademki) Niedawno pojawił się nowy model z Airfixa i uznałem, że znów spróbuję swoich sił. Poniżej efekty moich prac. Model jest właściwie z pudełka + kalki z AML z malowaniami z Pearl Harbour. Na pewno są tu jacyś miłośnicy Warhawków, więc proszę o pomoc i komentarze - ja jestem raczej zielony w tych sprawach. Postaram się poprawić błędy, o ile na tym etapie się da. Kabinka - zestawowa, z drobnymi przeróbkami i uzupełnieniami we własnym zakresie Cytuj
SkodaFka Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Witam! Mi ogólnie się podoba. A co to się stało przy owiewce / szybce ? Tak jakby klej rozpuścił farbę i naszła na szybke ( w miejscach łączenia z kadłubem). Spróbuj to naprawić - Zdemontować owiewke/szybke wyszczyścić (jest na to jakaś chemia albo polerka z tego co wiem) wyszlifować to miejsce łączenia zamalować na nowo i uważnie przykleić (klej najlepiej Humbrollowskiego ClearFixa jest on do przyklejania szkła) Cytuj
Archelaos Napisano 8 Maja 2012 Autor Napisano 8 Maja 2012 Nie wiem, co się stało z szybką... jest tak tylko z jednej strony i spróbuję to poprawić. Model miał tak długo zasłonięty wiatrochron, że zapomniałem o tym... Mam kilka pytań. Jakie powinno być śmigło? Widziałem zdjęcia ze srebrnym, czarnym i widziałem modele z czarnym tylko od tyłu. Poza tym zdjęcie 337 z Bellows Field pokazuje coś jakby bardzo odrapaną czerń na srebrze http://www.airfields-freeman.com/HI/Bellows_HI_41_P-40_damaged.jpg Jak powinien wyglądać celownik? Dodatkowa przezroczysta płytka na wewnętrznej stronie wiatrochronu czy okrągła muszka + szczerbinka? Czy powinienem malować całość lakierem matowym czy satynowym? Cytuj
ireneusz Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Witam tutaj masz wszystko o P-40 http://www.p40warhawk.com/ Cytuj
Archelaos Napisano 8 Maja 2012 Autor Napisano 8 Maja 2012 Tak, znam stronkę, skopiowałem sobie wiele przydatnych zdjęć, ale jednoznacznych odpowiedzi na pytania zadane powyżej nie znalazłem. Cytuj
Konrad C Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Jak na 1/72 bardzo dobry efekt. Bardzo mi się podoba charakterystyczny 'nos' tego samolotu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi