kubamich1 Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 (edytowane) Witam w kolejnej relacji z budowy mojego modelu.Tym razem będzie to ciężki samochód ratownictwa drogowego Volvo FL 10.360, zabudowany przez firmę Eurokran. Pojazd należy do Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej Nr. 6 w Warszawie – specjalizująca się w ratownictwie technicznym i chemicznym. +++ Dane techniczne +++ Podwozie: Volvo FL 10H Napęd: 6x6, z blokadami osi przedniej i tylnych mostów Silnik: Volvo D10A 360, Turbo Intercooler, 265 kW / 360 KM przy 2100 obr./min. Skrzynia biegów: manualna, 12-biegowa + 2 biegi pełzające oraz 4 wsteczne Układ hamulcowy: dwuobwodowy, pneumatyczny, bębnowy, ABS, mechaniczny hamulec postojowy Zabudowa: Eurokran EPL 30-12 A Wymiary DxSxW (mm): 8805 x 2500 x 2670 MMR: 22500 kg DMC: 33500 kg Rok prod.: 1997 *** Żuraw hydrauliczny *** Wysięg maks.: 8,75 m Maks. udźwig: 3,06 t Maks. udźwig przy maks. wysunięciu: 1330 kg Zakres obrotu: 385° (poziomy), -90°...+75° (pionowy) Wysokość: 2300 rnm Szerokość: 2400 mm Ciężar: 2000 kg Maksymalny nacisk na podporę: 8,0 t *** Wysięgnik holowniczy z ramieniem *** Udźwig wysięgnika holowniczego w głowicy trawersy: 30000 kg przy wysuwie 1400 mm 21000 kg przy wysuwie 1800 mm 12000 kg przy wysuwie 2200 mm 8300 kg przy wysuwie 2800 mm 7500 kg przy wysuwie 3000 mm 5500 kg przy wysuwie 3800 mm *** Przyciągarka główna *** Producent: RAMSEY WINCH COMPANY USA Typ: RPH 5400T - 170 Napęd: hydrauliczny Lina: średnica / długość: 22 mm / 40 m Maks. siła uciągu: 200 kN (20 t) Masa: 390 kg *** Przyciągarka pomocnicza *** Producent: RAMSEY WINCH COMPANY USA Typ RPH 3000 - T 117 Napęd: hydrauliczny Lina: średnica / długość: 19 mm / 40 m Maks. siła uciągu: 130 kN (13 t) Masa: 220 kg *** Ewentualne wyposażenie dodatkowe *** - piła spalinowa do cięcia stali i betonu - piły spalinowa do cięcia drzewa - podnośniki hydrauliczne - hydraulika siłowa Opisany pojazd znajduje się również m.in. w następujących jednostkach: Dąbrowa Górnicza, Gdańsk (JRG-1), Lublin (JRG-2), Łódź (JRG-1), Ostróda, Wrocław (JRG-1) Źródło:http://www.ratownictwo.org.pl/index.php Foto & Text: Norbert Klekotko Więcej informacji znajdziecie tutaj: http://www.lukasz-telus.com/gallery/wr_jrg01_scrd (egzemplarz wrocławski) Do budowy posłuży mi zabudowa z holownika Italeri i części z modelu Volva FL z Emeka które niedawno nabyłem. Edytowane 12 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 Boże nie Planuję ten zestaw już od 6 miesięcy, tyle że z numerkiem 301[D]49 Stoi taki u nas na Wierzbowej. Kuba nie poddam się i także taki zrobię! Ale ja będę o tyle fajniejszy, że się nim przejadę!!! Moja babcia tam pracowała i już jesteśmy umówieni na kawkę Cóż.. mogę Ci tylko życzyć powodzenia. Szkoda, ze to EMEK, bo właśnie FL jest dla mnie głównym problemem Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 12 Lipca 2007 Autor Share Napisano 12 Lipca 2007 Mogę Ci podać namiary gdzie takiego zakupić. PS.: Ja już nim jechałem , kolega jest strażakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 Cholera.... a myślałem, że Cię zagnę Oczywiście się nie obrażę za namiar EDIT: Znalazłem w sklepie ATA za 80 PLN I małe sprostowanie... To jest raczej SCRD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 12 Lipca 2007 Autor Share Napisano 12 Lipca 2007 No to ja kupiłem za tą sumę w sklepie FG Polska , ale akurat model jest już niedostępny. http://www.fg-polska.pl/oss/catalog/product_info.php?cPath=125_124&products_id=353 PS.: Te Volvo z Emeka to już nieprodukowany zabytek więc jak chcesz takiego zrobić to kup tamtego w ATA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 Będziesz Kuba budował model oryginału, czy tylko na nim się wzorował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 12 Lipca 2007 Autor Share Napisano 12 Lipca 2007 Powiedzmy że będę się starał zbudować model jak najbardziej zbliżony do oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 Powodzonka w budowie Kuba. Niezła relacja się zapowiada!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 Mam nadzieję, że się uda Ci Kuba. W końcu czemu ma się nie udać nie prawdasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 16 Lipca 2007 Autor Share Napisano 16 Lipca 2007 Narazie kompletuje części do tego modelu, wczoraj nabyłem HDS-a na Allegro , czekam aż przyjdzie Scania holownik. Muszę też zakupić drugą zabudowę od holownika bo jedna jest za krótka. Także to jeszcze potrwa. Ana razie pracuję nad innym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 7 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2007 Prace ruszają powoli do przodu.Dzisiaj głównie dostosowywałem kabinę Emeka do ramy Italeri.Udało się nawet zrobić mi to tak ,że kabina będzie uchylana i koła będą mogły się swobodnie skręcać.Z kabiny usunąłem niebieskie paski i zakleiłem otwory na lampy gdyż terenowe wersje FL-ek mają lampy w zderzaku.Kabinę pomalowałem podkładem. No to teraz czas na fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pszczółka Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 Ja pierdziu to widzę że relacja będzie fajowska. Ciesze się że ktoś robi pojazdy w kolorze czerwonym. Przynajmniej fojer bedzie miał większą frekfencje na zawodach w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 7 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2007 A wybieram się właśnie ,wybieram. Bo na warsztacie drabina jeszcze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 9 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2007 Dzisiaj zabrałem się za przeróbkę zabudowy.Przewierciłem otworki na lustra w drzwiach bo Emek ich nie miał wogóle.I na koniec zrobiłem małą przymiarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 9 Sierpnia 2007 Share Napisano 9 Sierpnia 2007 Nie bardzo wyszła Ci przeróbka zabudowy, w oryginale skos kończy się nad drugimi drzwiami do schowka, a u Ciebie dopiero tam się zaczyna. Mniejsze skrytki są za nisko i nie mają odstępu od góry i w ogóle zabudowa jest za niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 10 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2007 Ale jeszcze nie skończyłem ,dopiero ją tylko przedłużyłem i dociołem nad dużymi szafkami. Nad błotnikami z tyłu będzie taka sama wysokość jak nad dużymi szafkami . Małe szafki mają zagięcie w połowie i zawiasy są na wierzchniej części zabudowy.U mnie będą takie jak na zdjęciu.Dopiro na to przyjdzie nadbudówka i szuflady pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Sierpnia 2007 Share Napisano 10 Sierpnia 2007 No i wszystko jasne Ale i tak wydaje mi się, że za dużo przyciołeś nad przednimi szafkami, chyba będziesz musiał zrobić wstawki Przydało by sie też podwyzszyć podstawę HDS'u i przesunąć go bliżej kabiny. Ps. Ogólnie projekt bardzo mi sie odoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 10 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2007 Na fotce popatrz że nad szafkami jest nadbudówka która powstanie i u mnie a co do Hdsu to w realu jest całkiem inny niż ma Italeri więc będę go też przerabiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 Sprzedam to co na fotkach i inne części do zrobienia tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol222 Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 ile za zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi