łysy Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Witam, Zapraszam do oglądania: PWS-A w skali 1:48 w barwach CWOL Dęblin, Lotnisko Ułęż, późne lata 30-te. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Ładny i starannie wykonany model. Po polsku i niszowy temat. Pytanie: jaki kolor użyty do malowania? Refleksja: trochę szkoda, że szachownice nie w wersji dużej i symetrycznie rozmieszczone. Aż się prosił o to, przy tym coś mi nie gra z rozmiarami i rozmieszczeniem. Ale mam dostęp do jednego tylko zdjęcia z nową wersją szachownic, zatem nie przesądzam. Gdyby kolega miał taką fotkę, z przyjemnością obejrzę Poza tym - pasuje mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 14 Maja 2012 Autor Share Napisano 14 Maja 2012 Pytanie: jaki kolor użyty do malowania? Mieszanka farb gunze - kolor zbliżony do FS30097 - 30118 Szachownice zrobione wg zdjęcia egzemplarza nr 4 -przez analogię zrobiłem tak samo. Widać tam wyraźnie lewą szachownice na skrzydle, prawa jest już niestety niewidoczna. W Dęblinie samoloty dostały malowania wg nowego schematu z małymi szachownicami. Były tez nr podskrzydłowe, prawdopodobnie na PWS-A takie same jak boczne, ale nie ma już co do tego pewności. Jedyny jaki udało mi się odczytać to 15-U z samolotu o nr bocznym właśnie 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Tak przypuszczałem, że to o tę "czwórkę" chodzi. W tej sytuacji - nie ujmując niczego samemu modelowi - pozostaję na stanowiku, że duże szachownice byłyby bardziej urokliwe. Ale zakładam, że może kolega po prostu nastawił się na samolot z określonej jednostki i okresu, to i wyboru nie było A jakieś bliższe dane co do mieszanki farbkowej? mam na myśli numery i proporcje użytych składników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 14 Maja 2012 Autor Share Napisano 14 Maja 2012 Tak przypuszczałem, że to o tę "czwórkę" chodzi. W tej sytuacji - nie ujmując niczego samemu modelowi - pozostaję na stanowiku, że duże szachownice byłyby bardziej urokliwe. Ale zakładam, że może kolega po prostu nastawił się na samolot z określonej jednostki i okresu, to i wyboru nie było A jakieś bliższe dane co do mieszanki farbkowej? mam na myśli numery i proporcje użytych składników Chciałem jako pierwszy zrobić właśnie ten, duże szachownice będą w następnych (już tylko same duże będą). Będzie krakowska "1" (a może też 4) i z Grudziądza "2" z uskrzydloną bombką na ogonie. Tam są duże szachownice a smaczkiem jest to że każdy ma trochę inną konfigurację (są z lub bez kołpaków, z osłonami cylindrów) Mieszankę na polskie khaki można uzyskać na wiele sposobów. Ja mam kilka swoich przepisów. (należy pamiętać ze farba ta występowała w wielu odcieniach, co widać na zdjęciach i jak płowiała stawała się coraz bardziej brązowa). Jakie farby kolega używa to podpowiem. Ja głównie (od jakiegoś czasu) Gunze H, ale tez MM acryl i Pactra. Unikam Valejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Pytanie o kolory w moim przypadku na na razie charakter teoretyczny, bo będąc związanym Jakiem i tak przez jakiś czas za rodzime tematy międzywojenne się nie wezmę. Ale ponieważ w tzw. mocnych planach mam Karasia, Łosia i Fokkera FVII, to zbieram informacje z wszelkich źródeł, także w kwestii kolorów. Do tego będąc przywiązanym do tradycji i wbrew nowoczesnym trendom nie mogę się uwolnić od Humbroli i ModelMasterów. Ale wszelkie przepisy na kolory chętnie przeanalizuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 15 Maja 2012 Autor Share Napisano 15 Maja 2012 Z Humbrolami nie było by problemu gdyby...właśnie gdyby był cały czas produkowany 142. Ma swój zamiennik w pactrze 23, tak więc P 8cz.*23+1cz.*105, MM acryl 8cz.*4708+1cz.*4797, MM olejny 4cz.*1702+1cz.*2096. Odcień można regulować przez zwiększanie dawki brązu. Jak kolega będzie robił Fokkera FVII, to trzeba pomalować go na ciemno brązowo (np. Pactra 105 z niewielkim rozjaśnieniem, lub Humbrol 10 tez z niewielkim rozjaśnieniem ). Pytanie tylko czy inne bombowce tez były malowane tak ciemną farbą??? (może to jest przyczyna teorii o 2 khakich-inny na myśliwcach inny na bombowcach, a może po prostu khaki w tamtym okresie gdy robili w Polsce Fokkery FVII był taki ciemny?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Dzięki za receptury kolorkowe . A z Fokkerem to można sobie: a) sprawę ułatwić - wybierając malowanie cywilne; b) całkowicie utrudnić - wybierając wyczynowy P-PAAA, tam to już co opracowanie, to inaczej Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi