dd1968 Napisano 14 Lipca 2007 Napisano 14 Lipca 2007 W związku z zamiarem zepsucia Viggena wybrałem się do MLP do Krakowa. Pogoda była podła, mój aparat był jeszcze gorszy ale coś z tego wyszło. Zdjęcia nie są najwyższego polotu ale coś tam zawsze na nich widać. Przy okazji mam pytanko, który model jest lepszy i dlaczego: Airfix czy Esci ? Skala oczywiście 48. Cytuj
erkamo Napisano 30 Grudnia 2008 Napisano 30 Grudnia 2008 (edytowane) Saab AJ/SF-37 Viggen (13 zdjęć) Mały Walkaround z czasów, kiedy te piękne samoloty, były w kwiecie wieku Autor zdjęć: Bjarne Pedersen (Dania) Dla leniwych polecam powyższy Walkaround w formacie djvu, który umożliwia ściągnięcie wszystkich zdjęć na raz. http://home.arcor.de/erkaga/Saab_Viggen.djvu Wszystkie zdjęcia są roku 1992, robione zwykłą lustrzanką, dlatego jakość nie odpowiada dzisiejszym wymaganiom, ale myślę, że warto je zaprezentować. Edytowane 9 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj
faza69 Napisano 3 Stycznia 2009 Napisano 3 Stycznia 2009 Piękny.Nie pamiętam kiedy to było,ale startował w kąkursie na samolot wielozadaniowy NATO.Wtedy wygrał jedyny słuszny bo amerykański F-104 który się do tego akurat w ogóle nie nadawał Tak na marginesie to wyczuwam analogię Gripen kontra f-16 dla naszego lotnictwa.Ja stawiałem na Gripena.Przegrałem... Szwedzi nie mają coś szczęścia,a szkoda,wielka szkoda Cytuj
erkamo Napisano 3 Stycznia 2009 Napisano 3 Stycznia 2009 Viggen konkurował chyba właśnie z F-16A, tak jak Gripen z F-16 Block 52 dla polskiego lotnictwa. Tylko, że wtedy chodziło o bycze zamówienia NATO i Szwedzi stali z góry na straconej pozycji. O ile pamiętam to i Mirage 2000 był też konkurenten. Oczywiście wygrał najlepszy. Czesi zrobili, po trzydziestu latach, inny krok, my kontunuujemy politykę wyboru najlepszego samolotu świata (cytat z Discovery) . Ciekawe kto zrobił lepszy geszeft? Cytuj
JW Napisano 3 Stycznia 2009 Napisano 3 Stycznia 2009 Viggen konkurował chyba właśnie z F-16A, tak jak Gripen z F-16 Block 52 dla polskiego lotnictwa. Tylko, że wtedy chodziło o bycze zamówienia NATO i Szwedzi stali z góry na straconej pozycji. O ile pamiętam to i Mirage 2000 był też konkurenten. Oczywiście wygrał najlepszy. Tak Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 3 Stycznia 2009 Napisano 3 Stycznia 2009 Szwecja jako kraj neutralny nie może eksportować uzbrojenia do krajów które są uwikłane w jakieś konflikty zbrojne i to był duży minus dla szwedzkiego uzbrojenia. Dopiero przy promocji Grippena na rynkach zagranicznych zawiązało się konsorcjum z brytyjską firmą BAE Systems. F-16 ma za sobą potęzny marketing i wielką politykę za plecami więc ma łatwiej w przetargach. Z drugiej strony F-16 to też świetna platforma do przenoszenia uzbrojenia. Pozdro Cytuj
erkamo Napisano 3 Stycznia 2009 Napisano 3 Stycznia 2009 Szwecja jako kraj neutralny nie może eksportować uzbrojenia do krajów które są uwikłane w jakieś konflikty zbrojne i to był duży minus dla szwedzkiego uzbrojenia. Dopiero przy promocji Grippena na rynkach zagranicznych zawiązało się konsorcjum z brytyjską firmą BAE Systems. Czyli sam sobie odpowiedziałeś. Jak nie z lewa, to z prawa albo hak od dołu. Wyjście znajdzie się zawsze, tyle że w konkurencji z najlepszym samolotem świata, pomagają tylko dobre plecy, a z amerykańskimi nie ma co konkurować. (patrz ostatnie zmagania Boeinga i EADS) Cytuj
Grzegorz Napisano 3 Stycznia 2009 Napisano 3 Stycznia 2009 ..........................w konkurencji z najlepszym samolotem świata, pomagają tylko dobre plecy, a z amerykańskimi nie ma co konkurować. (patrz ostatnie zmagania Boeinga i EADS) Z plecami?... Cytuj
erkamo Napisano 3 Stycznia 2009 Napisano 3 Stycznia 2009 Dokładnie to miałem na myśli Szwedzi chyba tylko po to startują w przetargach aby ewentualnie zainteresować innych "neutralnych" i "pacyfistów". Chociaż z Czechami im się udało, ciekawe. Widocznie Angole też mają niezłe...plecy. Cytuj
Grzegorz Napisano 3 Stycznia 2009 Napisano 3 Stycznia 2009 Anglicy wbrew medialnej retoryce starają się skonsolidować Europejski przemysł zbrojeniowy dla przeciwwagi tego co sprzedają USA... Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 3 Stycznia 2009 Napisano 3 Stycznia 2009 Anglicy wbrew medialnej retoryce starają się skonsolidować Europejski przemysł zbrojeniowy dla przeciwwagi tego co sprzedają USA... Dlatego weszli w program EF2000, herbaciarze nie lubią kupować sprzętu wojskowego( czytaj dawać pracę innym) od USA. Ciągle są przepychanki z JFS-em, Anglicy chcą jak największy udział produkcji w swoich zakładach, na co Wujek Sam niechętnie patrzy(czytaj oddawanie miejsc pracy). Cytuj
Nexus Napisano 26 Stycznia 2009 Napisano 26 Stycznia 2009 I ciąg dalszy... tym razem Volvo Museum, Arendal, Goteborg - AJS 37 Viggen (s/n 37058) Cytuj
Nexus Napisano 27 Stycznia 2009 Napisano 27 Stycznia 2009 W ramach uzupełnienia tematu - silnik RM8 dostępny tutaj -> viewtopic.php?t=12335 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi