Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym zaprezentować mój pierwszy model.

Proszę o opinie, rady.

2012-05-30+17.38.06.jpg

2012-05-30+17.38.15.jpg

2012-05-30+17.38.35.jpg

2012-05-30+17.37.30.jpg

Napisano

Sklejanie tragiczne nie jest (oprócz prawej gąski), ale malowanie to chyba niedokończone. Jakimi farbami malujesz pactra? Jeśli tak to potrzebujesz o numerze 104 aby pomalować całość a dopiero potem malujesz kamuflaż. Gąsienic nie wystarczy przetrzeć metalikiem na początku polecam pomalować je na czarno i dopiero później przetrzeć metalikiem jak już trochę wejdziesz wprawę dojdą suche pastele albo pigmenty.

Napisano

Hehe coś mi to przypomina mój pierwszy model : 68f9f14d5b7b0f5d.jpg

porady z mojej strony: pomaluj cały czołg kolorami a nie tylko zielonym ten kamuflaż tyczy sie to tez gąsek :D

Napisano

No fakt powinienem pomalować całość. Nie zrobiłem tego bo jak sklejałem nie miałem jeszcze farb a i teraz nie mam jeszcze tej piaskowej co jest potrzebna. Uzywam w tej chwili farb revell.

Następny model pomaluje w całości. Mam oczekujacy m60 również z revella

Napisano

Przednia płyta pancerze jest źle zamontowana. No i te szekle.;]

Napisano
Co to szekle?

Szekle to te uszy pomiędzy gąskami z przodu wanny.

Jesteś na początku drogi , więc ważne abyś się nie zraził.

Polecam przed rozpoczęciem klejenia - wyszukaj sobie w gogle fotki pojazdu i porządnie się z nimi zapoznaj + dokładne czytane instrukcji = mniej błędów przy sklejaniu.

Do malowania polecam akrylowe farby - na początek łatwiejsze w obsłudze.

Napisano

a farby z revella to chyba emaliowe sa. rozcienczac je jakos przed malowaniem?

Napisano

oj widać że dopiero zaczynasz zabawe z modelastwem Tiger revella to był mój pierwszy model, pomalowalem go czesciowo brazem z modelmastera a zielone plamy byly markerem Dużo jeszcze przed Tobą ; )

Napisano

Przede wszystkim witamy na forum.

Co do modelu, cóż każdy kiedyś zaczynał. Mój pierwszy model wcale nie wyglądał dużo lepiej.

Rady ode mnie na przyszłość:

- Staraj się dokładnie obrabiać elementy, w taki sposób unikniesz problemów ze spasowaniem.

- Za nim skleisz elementy ze sobą, przymierz kilka razy.

- Czytaj dokładnie instrukcje

- Postaraj się kupić kilka podstawowych farb. W razie kłopotów typu na jaki kolor pomalować bryłę/gąsienice/narzędzia, znajdź zdjęcia gotowego modelu i poczytaj wątki warsztatowe.

- Rozcieńczaj farbę. Zamiast kłaść jedną grubą warstwę, połóż kilka cienkich.

- Przy następnym modelu możesz założyć wątek warsztatowy. Są one bardzo pomocne.

- Zapoznaj się z działem "Jak to zrobić i jak pokazać"

- Zdjęcia rób na jednokolorowym tle np. biały lub niebieski brystol.

Na razie tyle