Dawid99 Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Witam dziś zaczynam pracę nad pierwszą w życiu dioramą. Ma ona przedstawiać fragment fortu, zapewne od strony koszar, i 4 Niemców próbujących się przedostać do fortu. Diorama będzie trochę SF, bo będą tam okopy, które w rzeczywistości pewnie w tym miejscu nie istniały. (Choć tą wersję z okopami jeszcze rozważam.) Koniec zbędnego gadania! Czas na foty. P.S ta figurka ze zdjęcia nie będzie na dioramie . Okienko I zastanawiam się czy fort nie będzie za wysoki. Może podciąć go do tych niebieskich linii? I całość. Chciałbym dodać że to pierwsza diorama, i mam dopiero 13 lat. Wszystkie rady przyjmę i postaram się je skorygować na dioramię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Primo : przeglądałeś fotki fortu z czasu oblężenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonhart Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Wydaje mi się, że w wieku 13 lat ciężko będzie odwzorować rzeczywisty obiekt. Niemniej jednak jes to dobry wiek do zbierania doświadczenia w zakresie budowy dioram. Przede wszystkim powinieneś zastąpić styropian jakimś trwalszym materiałem. Tak cienki styropian będzie pękał w czasie wykańczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 1) Znalazłem zdjęcie na którym się wzorowałem. Niestety zdjęcie było słabej jakości więc wyszło jak wyszło. poza tym diorama będzie bardziej, bardziej, SF niż True! Co do kruchego materiału. styropian dostał warstwę gipsu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 Wieczorny Apdejt . Lej. Tą szparą zajmę się jutro. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Dawid Trochę zaczynasz od ( tu nie napisze ze względu na Twój wiek) strony Przede wszystkim , najpierw sklej sobie bryłę na wikol a dopiero potem kładź gips. Ja bym zrobił coś takiego http://medias.photodeck.com/27281a10-3c72-11e0-ae12-a9608c6a7f62/001082_xlarge.jpg Ale najpierw zbuduj sobie z czegoś solidnego ściany boczne dioramy żeby ścianę fortu to czegoś przymocować. Przypatrz się jak budowałem Duamont . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 Ale z czego te ściany boczne zbudować? może być ze styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Ale z czego te ściany boczne zbudować? może być ze styropianu? Ale grubszego, ja użyłem ok 1 cm Oczywiście kwestia taka że potem musisz jakoś to estetycznie wykończyć na zewnątrz ( u mnie balsa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 Więc wybrałem sobie parę zdjęć z fortu. Pomożesz mi w wyborze którą wersję wybrać? Chodzi mi o to by była łatwa w budowie. Tamtego fortu już nie ma, czekam na nowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Więc wybrałem sobie parę zdjęć z fortu. Pomożesz mi w wyborze którą wersję wybrać? Chodzi mi o to by była łatwa w budowie. Tamtego fortu już nie ma, czekam na nowy . To fotki fortu vaux? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 przede wszystkim to co napisał Adrian: - porządna podstawa pod dioramę - i może jednak zamiast bawić się w pokrywanie styropianu gipsem od razu zacznij w płycie karton-gips rzeźbić - będzie prościej i solidniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2012 Ponoć tak. Wpisałem w google grafice i były te. Nie znam stron ze zdjęciami o tematyce typowo Pierwszej wojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 Ponoć tak. Wpisałem w google grafice i były te. Nie znam stron ze zdjęciami o tematyce typowo Pierwszej wojny. Chyba jednak nie.... tu masz fotkę koszar.... http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Verdun_fortvaux_koszaryszyjowe_001.jpg&filetimestamp=20070130153354 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2012 No i git. Potem pokombinuję jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonhart Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 Zamiast kleić ściany z cienkiego styropianu, zrób bryłę z jednego kawałka grubego styropianu. Tak będzie o wiele prościej i pewniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2012 Wezmę styropian taki jak wcześniej. I skleję z niego dwie warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi