Skocz do zawartości

Fort Vaux-Bitwa o Verdun 1:35.

Dawid99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dziś zaczynam pracę nad pierwszą w życiu dioramą. Ma ona przedstawiać fragment fortu, zapewne od strony koszar, i 4 Niemców próbujących się przedostać do fortu. Diorama będzie trochę SF, bo będą tam okopy, które w rzeczywistości pewnie w tym miejscu nie istniały. (Choć tą wersję z okopami jeszcze rozważam.) Koniec zbędnego gadania! Czas na foty. P.S ta figurka ze zdjęcia nie będzie na dioramie .

p6070877.jpg

p6070878.jpg

p6070879.jpg

p6070880.jpg

p6070882.jpg

Okienko

p6070883.jpg

I zastanawiam się czy fort nie będzie za wysoki. Może podciąć go do tych niebieskich linii?

p6070886.jpg

I całość.

Chciałbym dodać że to pierwsza diorama, i mam dopiero 13 lat. Wszystkie rady przyjmę i postaram się je skorygować na dioramię.

p6070885.jpg

Wydaje mi się, że w wieku 13 lat ciężko będzie odwzorować rzeczywisty obiekt. Niemniej jednak jes to dobry wiek do zbierania doświadczenia w zakresie budowy dioram. Przede wszystkim powinieneś zastąpić styropian jakimś trwalszym materiałem. Tak cienki styropian będzie pękał w czasie wykańczania.

1) Znalazłem zdjęcie na którym się wzorowałem. Niestety zdjęcie było słabej jakości więc wyszło jak wyszło. poza tym diorama będzie bardziej, bardziej, SF niż True! Co do kruchego materiału. styropian dostał warstwę gipsu .

Dawid

Trochę zaczynasz od ( tu nie napisze ze względu na Twój wiek) strony

Przede wszystkim , najpierw sklej sobie bryłę na wikol a dopiero potem kładź gips.

Ja bym zrobił coś takiego

http://medias.photodeck.com/27281a10-3c72-11e0-ae12-a9608c6a7f62/001082_xlarge.jpg

Ale najpierw zbuduj sobie z czegoś solidnego ściany boczne dioramy żeby ścianę fortu to czegoś przymocować.

Przypatrz się jak budowałem Duamont .

Ale z czego te ściany boczne zbudować? może być ze styropianu?

Ale grubszego, ja użyłem ok 1 cm

Oczywiście kwestia taka że potem musisz jakoś to estetycznie wykończyć na zewnątrz ( u mnie balsa)

Więc wybrałem sobie parę zdjęć z fortu.

Pomożesz mi w wyborze którą wersję wybrać?

Chodzi mi o to by była łatwa w budowie.

Tamtego fortu już nie ma, czekam na nowy .

To fotki fortu vaux?

Ponoć tak. Wpisałem w google grafice i były te. Nie znam stron ze zdjęciami o tematyce typowo Pierwszej wojny.

Chyba jednak nie....

tu masz fotkę koszar....

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Verdun_fortvaux_koszaryszyjowe_001.jpg&filetimestamp=20070130153354