ksiadz Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Witam No i przyszedł czas na ostatni model z serii. Jakość wyparstek najmniej ciekawa w porównaniu z pozostałymi spasowanie również, wnętrza brak zrobione od podstaw, ale coś z tego wyszło. Zapraszam do galerii: I na koniec cała kolekcja Teraz na warsztacie TF-104G i F-117A za jakiś czas ponowne galerie w 1:144 Woit - fotki takie robię i jakoś lepsze mi nie wychodzą próbowałem wielu ustawień i w trybie makro i ustawieniu auto wychodzą najlepsze na tym aparacie... ale może coś doradzisz Pozdrawiam Cytuj
Woit Napisano 11 Czerwca 2012 Napisano 11 Czerwca 2012 Ładna kolekcja wyszła, brawo Woit - fotki takie robię i jakoś lepsze mi nie wychodzą próbowałem wielu ustawień i w trybie makro i ustawieniu auto wychodzą najlepsze na tym aparacie... ale może coś doradzisz Najlepiej byłoby na "manual". Przysłonę (A = aperture) ustawiasz na wartość z przedziału 15-20 (albo maksymalną jaką możesz) i do tego dobierasz czas naświetlania (T = time) tak aby wskaźnik "kompensacji ekspozycji" był pośrodku. Jak będzie na lewo, tzn. zdjęcie będzie ciemne, to trzeba wydłużyć czas naświetlania, np miałeś ustawione 1/60 to trzeba dać 1/30. Jak wskaźnik będzie na prawo od środka (zdjęcie wyjdzie b. jasne) to skracamy czas naświetlania z 1/60 do 1/80. Jeśli będziesz robił to przy dobrym oświetleniu to nawet statyw nie będzie potrzebny. Ja ostatnio robiłem zdjęcia z ISO100, przysłoną 20, i czasami rzędu 1/200 - ładne słoneczko było. W ostateczności spróbuj ustawień makro i trybu krajobrazu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi