Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeczytałem o polskim messerschmiczie Bf 109 i mam model hellera 1/72 i chcałbym go zrobić ,,po polsku" ;) czy on będzie pasował? Co przerobić, a najważniejsze zdjęcia, widziałem że np.: krzyż został przerobiony na koniczynę, oraz jakie malowanie?

Napisano

Pytania są niejasne. Na początek zadeklaruj jaki konkretnie model Hellera posiadasz. Czy nie jest to przypadkiem Bf 109K-4? Jeśli tak, to zupełnie nie pasuje do polskiego G-14/AS, tzn. zakres przeróbek jest zbyt duży, aby wyglądało porządnie i opłacało się w to bawić.

No i jakie malowanie w końcu chcesz zrobić? Najpierw deklarujesz, że polskie (RAF-u) a dalej jest mowa o chorwackiej "koniczynce". Przykład jednej z wielu interpretacji polskiego schematu jest tutaj:

viewtopic.php?p=487397#p487397

• 3 weeks later...
Napisano

Mam model bf 109f

nie wiedziałem że to słowacka koniczynka, mam dostęp do kilku fotografii z przejętymi messerschmittami gdzie napisano że był Polski messerschmitt

Napisano

Niestety Bf 109F nawet z bardzo daleka nie będzie przypominał G-14/AS ze względu na całkowicie odmienne osłony silnika (AS miał je jakby "nadmuchane"), oszklenie, usterzenie, koła i wiele innych drobiazgów...

Ten samolot zanim trafił w polskie ręce był użytkowany przez Chorwatów - stąd ten dziwny znak "koniczynki" stylizowany na niemiecki krzyż. Maszyna została uprowadzona przez dezerterujących chorwackich lotników do Włoch, gdzie stacjonował polski 318 dywizjon. Polacy przemalowali go potem w barwy RAF-u, więc masz do dyspozycji dwa warianty malowania: oryginalny chorwacki i późniejszy "polski".

Cała historia jest tutaj:

http://www.polishairforce.pl/messerschmitt.html

• 2 weeks later...