mati13u Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Przeczytałem o polskim messerschmiczie Bf 109 i mam model hellera 1/72 i chcałbym go zrobić ,,po polsku" ;) czy on będzie pasował? Co przerobić, a najważniejsze zdjęcia, widziałem że np.: krzyż został przerobiony na koniczynę, oraz jakie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Pytania są niejasne. Na początek zadeklaruj jaki konkretnie model Hellera posiadasz. Czy nie jest to przypadkiem Bf 109K-4? Jeśli tak, to zupełnie nie pasuje do polskiego G-14/AS, tzn. zakres przeróbek jest zbyt duży, aby wyglądało porządnie i opłacało się w to bawić. No i jakie malowanie w końcu chcesz zrobić? Najpierw deklarujesz, że polskie (RAF-u) a dalej jest mowa o chorwackiej "koniczynce". Przykład jednej z wielu interpretacji polskiego schematu jest tutaj: viewtopic.php?p=487397#p487397 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 9 Lipca 2012 Autor Share Napisano 9 Lipca 2012 Mam model bf 109f nie wiedziałem że to słowacka koniczynka, mam dostęp do kilku fotografii z przejętymi messerschmittami gdzie napisano że był Polski messerschmitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Niestety Bf 109F nawet z bardzo daleka nie będzie przypominał G-14/AS ze względu na całkowicie odmienne osłony silnika (AS miał je jakby "nadmuchane"), oszklenie, usterzenie, koła i wiele innych drobiazgów... Ten samolot zanim trafił w polskie ręce był użytkowany przez Chorwatów - stąd ten dziwny znak "koniczynki" stylizowany na niemiecki krzyż. Maszyna została uprowadzona przez dezerterujących chorwackich lotników do Włoch, gdzie stacjonował polski 318 dywizjon. Polacy przemalowali go potem w barwy RAF-u, więc masz do dyspozycji dwa warianty malowania: oryginalny chorwacki i późniejszy "polski". Cała historia jest tutaj: http://www.polishairforce.pl/messerschmitt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 20 Lipca 2012 Autor Share Napisano 20 Lipca 2012 dzięki, jednak dam sobie spokój z tym projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi