Marak Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Czy ma ktoś może pomysł, jak zrobić imitację blachy ryflowanej w modelu samochodu pożarniczego w skali 1:24? A może jest gdzieś do kupienia np. folia z taką fakturą lub coś podobnego? Blaszki fototrawione (z uwagi na cenę) raczej nie wchodzą w rachubę, bo potrzebny jest arkusz ok. 300 x 200 mm. Robię Unimoga RW1 (pożarniczy) Revella i producent widocznie doszedł do wniosku. że model na półce stoi jednym bokiem do "klienta", więc zrobił tylko wyposażenie jednej (lewej) strony, prawy bok całkowicie olewając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Na mojehobby.pl w wyszukiwarce wpisz "blacha ryflowana" i masz pare. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 Na mojehobby.pl w wyszukiwarce wpisz "blacha ryflowana" i masz pare. Pozdro Jesteś pewny, że na mojehobby? Wpisywałem wczoraj, wpisałem teraz. Wyszukiwarka nic nie znalazła. Możesz podać całego linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 Na mojehobby.pl w wyszukiwarce wpisz "blacha ryflowana" i masz pare. Pozdro PS. Już znalazłem. Jest płytka ryflowana. Serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Możesz także spróbować sam, copycat tutaj opisał jak to robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2012 Możesz także spróbować sam, copycat tutaj opisał jak to robi. Dzięki. Z zakupów nic nie wyszło, bo blaszka 9x 6 cm = 25 zł, a nie wiem czy 10 blaszek by mi wystarczyło. Na razie robię swoją metodą. Jak mi wyjdzie to opatentuję na forum. Jak nie wyjdzie to skorzystam z metody copycata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Do metody Copycata i tak potrzebujesz taką blaszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2012 Do metody Copycata i tak potrzebujesz taką blaszkę. Wzornik mam (plastikowy) bo jak pisałem na początku w moim zestawie Unimoga jest właściwie pół samochodu tzn. Revell poszedł na łatwiznę i lewy bok auta zrobił szczegółowo, a prawy znacznie sobie uprościł. Najlepiej byłoby kupić drugi zestaw i z dwóch zrobić jeden model, tylko to trochę drogo wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2012 Właśnie wyprodukowałem swoje pierwsze blachy ryflowane (i nie tylko). Efekt przedstawiam na poniższych zdjęciach - niestety nie najlepszej jakości, ale moim pstrykaczem nie da się makro zrobic. Kilka zdjęć zrobiłem przez lupę. Poniżej blaszka podstawowa. Baza to blacha stalowa 0,3 mm. Wypustki (ryfle) to polimer o grubości 0,43 mm. Łączna grubość to 0,73 mm. Koszt wychodzi ok. 15-20 gr za 1 cm kwadratowy czyli ponad 2 razy mniej niż blaszki Abera. Na zdjęciach część polimerów jest surowa, a część tryśnięta srebrzanką. Inny rodzaj ryfli I okrągłe (kółka to wypukłości) A tu wykonana tą metodą chłodnica z grubszego polimeru 2,83 mm bez blachy Zrobiłem również dywaniki podłogowe A to miały być drzwi żaluzjowe, ale trzeba je będzie zrobić nowe i dłużej (głębiej trawić): Gdyby ktoś miał potrzeby w tym zakresie, mogę wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Fajnie wyszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Wygląda dobrze - ale nie napisałeś jak to zrobić! Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 Wygląda dobrze - ale nie napisałeś jak to zrobić! PozdrawiamPaweł Z powodu upału odpisuję z opóźnieniem. Chyba źle użyłem słowa "zrobiłem" bo samemu nie da się tego zrobić. Polimer jako surowiec sprzedawany jest w dużych paczkach po kilka tysięcy złotych. A sama technologia też wymaga maszyn. Ja wykorzystałem zakład w którym kiedyś pracowałem, gdzie takie polimery wykonuje się w dużych ilościach i dla mnie zawsze zrobią. Jak ktoś będzie miał jakieś potrzeby mogę zawsze pośredniczyć i załatwić wykonanie. Jak pisałem koszt max 20 gr/cm2. Niektóre uda się zrobić może za mniej. Takie polimery wykonują również zakłady pieczątkarskie, ale oni najczęściej jako surowca używają płyt o gr. 2,84 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Ja myślę - zamów trochę tego i wystaw kilka próbek na sprzedaż - sam bym chętnie kupił. Skale 1:24 i 1:35 Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi