Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ma ktoś może pomysł, jak zrobić imitację blachy ryflowanej w modelu samochodu pożarniczego w skali 1:24? A może jest gdzieś do kupienia np. folia z taką fakturą lub coś podobnego?

Blaszki fototrawione (z uwagi na cenę) raczej nie wchodzą w rachubę, bo potrzebny jest arkusz ok. 300 x 200 mm.

Robię Unimoga RW1 (pożarniczy) Revella i producent widocznie doszedł do wniosku. że model na półce stoi jednym bokiem do "klienta", więc zrobił tylko wyposażenie jednej (lewej) strony, prawy bok całkowicie olewając.

Napisano

Na mojehobby.pl w wyszukiwarce wpisz "blacha ryflowana" i masz pare.

Pozdro

Napisano

Pozdro

Jesteś pewny, że na mojehobby?

Wpisywałem wczoraj, wpisałem teraz. Wyszukiwarka nic nie znalazła.

Możesz podać całego linka.

Napisano

Pozdro

PS. Już znalazłem. Jest płytka ryflowana. Serdeczne dzięki

Napisano
Możesz także spróbować sam, copycat tutaj opisał jak to robi.

Dzięki.

Z zakupów nic nie wyszło, bo blaszka 9x 6 cm = 25 zł, a nie wiem czy 10 blaszek by mi wystarczyło.

Na razie robię swoją metodą. Jak mi wyjdzie to opatentuję na forum.

Jak nie wyjdzie to skorzystam z metody copycata.

Napisano
Do metody Copycata i tak potrzebujesz taką blaszkę.

Wzornik mam (plastikowy) bo jak pisałem na początku w moim zestawie Unimoga jest właściwie pół samochodu tzn. Revell poszedł na łatwiznę i lewy bok auta zrobił szczegółowo, a prawy znacznie sobie uprościł. Najlepiej byłoby kupić drugi zestaw i z dwóch zrobić jeden model, tylko to trochę drogo wychodzi.

Napisano

Właśnie wyprodukowałem swoje pierwsze blachy ryflowane (i nie tylko). Efekt przedstawiam na poniższych zdjęciach - niestety nie najlepszej jakości, ale moim pstrykaczem nie da się makro zrobic. Kilka zdjęć zrobiłem przez lupę.

Poniżej blaszka podstawowa. Baza to blacha stalowa 0,3 mm. Wypustki (ryfle) to polimer o grubości 0,43 mm. Łączna grubość to 0,73 mm. Koszt wychodzi ok. 15-20 gr za 1 cm kwadratowy czyli ponad 2 razy mniej niż blaszki Abera. Na zdjęciach część polimerów jest surowa, a część tryśnięta srebrzanką.

a_b01.jpg

a_b02.jpg

Inny rodzaj ryfli

a_b03.jpg

a_b04.jpg

I okrągłe (kółka to wypukłości)

a_b05.jpg

A tu wykonana tą metodą chłodnica z grubszego polimeru 2,83 mm bez blachy

a_c01.jpg

Zrobiłem również dywaniki podłogowe

a_d01.jpg

A to miały być drzwi żaluzjowe, ale trzeba je będzie zrobić nowe i dłużej (głębiej trawić):

a_dr01.jpg

Gdyby ktoś miał potrzeby w tym zakresie, mogę wykonać.

Napisano

Wygląda dobrze - ale nie napisałeś jak to zrobić! Pozdrawiam

Paweł

Napisano
Wygląda dobrze - ale nie napisałeś jak to zrobić! Pozdrawiam

Paweł

Z powodu upału odpisuję z opóźnieniem.

Chyba źle użyłem słowa "zrobiłem" bo samemu nie da się tego zrobić.

Polimer jako surowiec sprzedawany jest w dużych paczkach po kilka tysięcy złotych. A sama technologia też wymaga maszyn.

Ja wykorzystałem zakład w którym kiedyś pracowałem, gdzie takie polimery wykonuje się w dużych ilościach i dla mnie zawsze zrobią. Jak ktoś będzie miał jakieś potrzeby mogę zawsze pośredniczyć i załatwić wykonanie. Jak pisałem koszt max 20 gr/cm2. Niektóre uda się zrobić może za mniej.

Takie polimery wykonują również zakłady pieczątkarskie, ale oni najczęściej jako surowca używają płyt o gr. 2,84 mm

Napisano

Ja myślę - zamów trochę tego i wystaw kilka próbek na sprzedaż - sam bym chętnie kupił. Skale 1:24 i 1:35 Pozdrawiam

Paweł