jakub97 Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Witam jak w tytule nie wiem jak zrobić np, flagę III rzeszy lub plandekę na ciężarówkę. Może ktoś wie jak i z czego stworzyć coś takiego, jeśli ktoś wie to niech napisze, jeśli może to ze szczegółami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Plandekę wykonuje z chusteczki higienicznej namoczonej w wikolu i odpowiednio dociętej .Przed samym wyschnięciem formuje ją na stelażu (czyli na prętach ) i czekam na całkowite wyschnięcie ,a po wyschnięciu maluję tylko jeden raz i tylko po jednej stronie , wygląda jak prawdziwa. Pozdrawiam i przy tym musisz mieć dużo cierpliwości ale efekt jest warty wysiłku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 1 Lipca 2012 Autor Share Napisano 1 Lipca 2012 Bardzo mocno dziękuję za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Tu możesz podpatrzeć jak mi to wyszło: viewtopic.php?f=87&t=14045&start=120 (na kolejnych stronach dalsza obróbka plandeki) Ogólnie robisz tak jak napisał tadeusz6514, ale dwie ważne uwagi ode mnie: wikol którym nasączasz chusteczkę musisz rozcieńczyć wodą, by szybko i bez problemu wsiąkał w chusteczkę. Ja docinałem mniej więcej wielkość, przykładałem do modelu, a potem smarowałem rozcieńczonym wikolem przy pomocy pędzelka. Gdy klej wyschnie, taką plandekę możesz delikatnie zdjąć z modelu i ją dociąć lub porobić inne przeróbki z nią według potrzeb. Nie zgodzę się tylko z jednym: po wyschnięciu maluję tylko jeden raz i tylko po jednej stronie Malujesz ją tyle razy ile chcesz i jak najbardziej możesz z obu stron (nie wiem niby dlaczego tylko z jednej?).Ale znów ważne, by farba nie była gęsta, bo stracisz fakturę materiału. Najlepiej najpierw potrenować Powodzenia W razie wątpliwości - śmiało pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 11 Lipca 2012 Share Napisano 11 Lipca 2012 Dlaczego tylko z jednej strony ,ponieważ po pomalowaniu materiału i tak farba jest widoczna po stronie nie malowanej w skali w której robię swoje modele 1:72 jest to bardzo skuteczna metoda . Co do wikolu to też go rozcieńczam wodą , ale również stosuje klej do paneli jest tak samo dobry i nawet lepiej schnie .Na stronie ;konradusa; pojazdy wojskowe i cywilne link Modele 1939 jest przedstawionych kilka moich modeli na których jest wykonana plandeka . ZAPRASZAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Zapraszam już jestem na Modelwork i wystawiam swoje modele . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Share Napisano 20 Lipca 2012 Tu możesz podpatrzeć jak mi to wyszło:viewtopic.php?f=87&t=14045&start=120 (na kolejnych stronach dalsza obróbka plandeki) Ogólnie robisz tak jak napisał tadeusz6514, ale dwie ważne uwagi ode mnie: wikol którym nasączasz chusteczkę musisz rozcieńczyć wodą, by szybko i bez problemu wsiąkał w chusteczkę. Ja docinałem mniej więcej wielkość, przykładałem do modelu, a potem smarowałem rozcieńczonym wikolem przy pomocy pędzelka. Gdy klej wyschnie, taką plandekę możesz delikatnie zdjąć z modelu i ją dociąć lub porobić inne przeróbki z nią według potrzeb. Nie zgodzę się tylko z jednym: po wyschnięciu maluję tylko jeden raz i tylko po jednej stronie Malujesz ją tyle razy ile chcesz i jak najbardziej możesz z obu stron (nie wiem niby dlaczego tylko z jednej?).Ale znów ważne, by farba nie była gęsta, bo stracisz fakturę materiału. Najlepiej najpierw potrenować Powodzenia W razie wątpliwości - śmiało pytaj Dzięki za odpowiedź i za link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Jak prace nad modelem , i jak plandeki i może siatki maskujące . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Jak prace nad modelem , i jak plandeki i może siatki maskujące . Na razie jeszcze nic, bo w Bieszczadach byłem 10 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2012 No! W końcu popełniłem coś takiego, dodam wkrótce zdjęcia. ____________ -Ej sierżant! -Co? -Jedzie 5 czołgów wroga! -I co w związku z tym? -Mamy czterdzieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 12 Sierpnia 2012 Share Napisano 12 Sierpnia 2012 Przepraszam coś ci pokarze . Jest to jedna z moich dioram , przedstawiona jest siatka maskująca dość prymitywna , ale jest . Pozdrawiam TADEUSZ za jakość zdjęć przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeusz6514 Napisano 17 Października 2012 Share Napisano 17 Października 2012 Mam nowy model V2 z plandeką , możesz zerknąć na moją stronkę z V2 i pojazdami TADEUSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi