Skocz do zawartości

Niemiecki Szpital Polowy 1/48

modelaris

Rekomendowane odpowiedzi

Choćby MGieta znajdowała się koło szpitala nie widzę w tym nic dziwnego ponieważ diorama przedstawia front wschodni więc przeciwnikiem jest związek radziecki lub oddziały partyzanckie, ZSRR nie podpisało konwencji genewskiej więc nie przestrzegała jej praw, co zaś usprawiedliwia obecność ochrony szpitala w postaci stanowiska CKM.

Panowie, po pierwsze chcialbym zaznaczyc, ze nie zamierzam sie wcinac nikomu w wizje - po prostu tematyka mnie interesuje. Medyczna, nie Maschinengewehrowska.

Po drugie, niezaleznie od Waszej wizji uzbrojenia, raczej nie bedzie to szpital polowy (Feldlazarett), ktory w niemieckiej armii byl bodajze czwartym stopniem ewakuacji medycznej (wyzej byl juz chyba tylko Kriegslazarett a dalej to juz szpitale w kraju) i z racji juz chocby tego obok punktu selekcji na pewno nie stal tam MG - bo obok bylo dosyc miejsca na pole minowe i kompanie czolgow, a zazwyczaj takze lotnisko. Feldlazarett organizowano kilkanascie kilometrow, jak nie wiecej za linia dzialan.

To co ta scenka bedzie przedstawiac to najprawdopodobniej Verwundetennest (pierwszy etap ewakuacji - troche za spokojnie, bo organizowano go niemal pod ogniem) albo Truppenverbandplatz (odpowiednik punktu pierwszej pomocy na szczeblu batalionu). Jesli na scenie pojawi sie ktokolwiek wiecej niz medyczny podoficer - czyli np. chirurg - to to na pewno bedzie Truppenverbandplatz. Tam juz raczej nie bylo potrzeby, zeby MG stal tuz pod drzwiami - choc dokladnej odleglosci od Verwundetennest nie podam, byly to juz kilometry od linii walk.

Gdyby nie bylo pomyslow, co on moglby w srodku robic z rannymi, to wymieniam z podrecznika (dla Truppenverbandplatz): sprawdzenie opatrunkow (o ile nie bylo adnotacji, zeby ich nie ruszac); tracheotomia; zakladanie opatrunkow okluzyjnych na rany klatki piersiowej; walka z bolem; przygotowanie do dalszej ewakuacji na tyly; leczenie wstrzasu lekami i plynami (jak trzeba to podam, ale na modelu to chyba nie bedzie roznicy - ot, kroplowki) a takze ogrzewaniem zewnetrznymi grzejnikami elektrycznymi (nie mam zdjec); zapobieganie infekcjom poprzez podanie antytoksyny tezca i zgorzeli gazowej; podawanie sulfapirydyny doustnie; stosowanie srodka antybakteryjnego (sulfanilamid) przy bandazowaniu ran po raz pierwszy (wsypywanie takiego proszku przed nalozeniem opatrunku i obandazowaniem); opatrunki uciskowe; zatrzymywanie krwotokow poprzez opaske zaciskowa, rzadziej hemostat lub szycie; cewnikowanie.

Patrzac na dotychczasowe figurki jednak moznaby po prostu diorame zatytulowac kompania Ersatz (nie wiem, jak to sie na polski tlumaczy i czy w ogole). Byla to kompania w ktorej pod nadzorem lekarzy chorym przydzielano lekkie obowiazki i cwiczenia i obserwowano, czy moga wrocic do walki po tygodniu. Bo na razie malo widze pourywanych konczyn, wijacych sie cial i nieprzytomnych - za to sa panowie trzymajacy sie za rece ;)

Pozdrawiam serdecznie

Krzysztof

Tworząc tą makiete chciałem ukazać właśnie taki Truppenverbandplatz, ponieważ szpital polowy taki jaki powinien być MUSI MIEĆ OK. 200-300 MIEJSC dla rannych (co jest niewykonywalne na takiej makietce)!!!. Jestem młodym modelarzem i wielu rzeczy niewiem dlatego prosze o rady. Z KW-1 juz zrezygnowałem. A kikutów moze cie się spodziewać i to kilkunastu .