Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Rozpocznę standardowo czyli:

Jako, że kończę powoli Hurricana więc postanowiłem rozgrzebać nowy model. Tym razem na stół operacyjny pójdzie:

1005977f.jpg

Wzbogacony o:

1005980b.jpg

Ze względu, że jest lato i gram mnóstwo w kosza, a do tego w sierpniu rozpoczynam intensywny związek, który - mam nadzieję - szybko się nie skończy będę szedł w tempie ślimaka Model zaimponował mi przede wszystkim zdetalowaniem. Bardzo podobają mi się opcje otwarcia modelu i ukazania wielu detali. Postanowiłem wzbogacić model szczegółami od Edka tylko i wyłącznie dlatego, że lubię się babrać z blachami No i po raz pierwszy zakupiłem maski na oszklenie..Cholera kosztowały 15 zł więc poważnie rozważam pozostawienie ich na modelu po pomalowaniu

Za mną na razie dwa modele i myślę, że doświadczeni koledzy modelarze nie będą mieli już tyle okazji do wbijania mi niemniej jednak mimo, że czasem z zaciśniętymi zębami w dalszym ciągu jestem wdzięczny za konstruktywną krytykę.

Na malowanie jeszcze się nie zdecydowałem. Kalki w moim modelu są pożółkłe więc prawdopodobnie będę musiał zakupić jakieś kalki.

• 2 months later...
Napisano

Witam po dłuższej przerwie..

..spowodowanej.. pomerdały mi się fora i regularnie nawracałem użytkowników samosi na modelarstwo.. efekt był do przewidzenia..poległem

Z góry przerpaszam za jakość zdjęć.. robione ołówkiem

Chwilę grzebałem przy modelu a to efekt: Ostatnim wykonanym etapem było nałożenie sido przed washem suchym pędzlem etc.

1005983.jpg

1005981l.jpg

1005985v.jpg

1005989r.jpg

1005987.jpg

1005990k.jpg

Pierwsze przymiarki przed sklejeniem kadłuba:

1005992l.jpg

1005993.jpg

No to na razie tyle ;d

• 2 weeks later...
Napisano

Witam,

Postępy są, ale nie mam kiedy dłubać i przede wszystkim wrzucić aktualizacji. Najszybszy możliwy termin aktualizacji za 2 tygodnie ;/

A tak btw czy przypadkiem twojego ła-5 nie widziałem gdzieś na innym forum?

Artur

• 1 month later...
Napisano

Witam znów.. po najdłuższej 2 tygodniowej przerwie ever Do zamknięcia kadłuba już tylko kawałek więc miło będzie usłyszeć co poprawić.

W planie mam przyłożyć się do przedziału KMów i dorobić kilka pierdół, żebym przypadkiem albo specjalnie nie wyszedł z wprawy

Zdjęcia robione inną pralką niż zwykle.

img5175l.jpg

img5176ru.jpg

img5178lj.jpg

img5188os.jpg

img5191z.jpg

img5192cv.jpg

img5193hh.jpg

img5198m.jpg

TO na dłuższy moment tyle w temacie Ła ;)

• 11 months later...
Napisano

Witam 11 miesięcy i 1 twarde lądowanie mojego modelu później. W końcu udało mi się zorganizować nowy warsztat w nowym mieście i z przyjemnością usiadłem znów do klejenia modeli.

Po twardym lądowaniu, w którym Ła-5 stracił podwozie i w zasadzie nieudanym malowaniu spodu (dałem ciała jak z hellcatem - ci, który śledzili wątek wiedzą o co chodzi ;) ) postanowiłem przerobić samolot na wersję po awaryjnym lądowaniu z dioramą pełną zieleninki i farmerem z widłami ;)

fiqw.jpg

bqdf.jpg

j5d5.jpg

rv0o.jpg

Niestety jak decyzja zapadła większość modelu była już pomalowana, a po uszkodzeniu śmigła reszta modelu wygląda zbyt nowo.

Chciałem zrobić kilka soczystych zadrapań powłoki lakierniczej i może wgnieceń. Czy próbował ktoś może odwrócić proces wykonywanie zadrapań - na farbę kamuflażu położyć srebrny i zdrapać go tak, żeby ułożył się w nierówne kształty? Pomysł szalony, ale uważam, że może się udać ;) Co wy o tym?

Do tematu podchodzę dość luźno także jeśli okaże się, że łopaty śmigła były drewniane to będę wstrząśnięty, ale nie zmieszany ;)

Napisano

Co chcesz odrapać? Blachy tam nie wiele-- pokrywy silnika i uzbrojenia, dwa pasy wzmacniające połączenie centropłata z zewnętrzną częścią skrzydeł. Reszta sklejka. Możesz bardziej odrapać tą rurę wychodzącą z kołpaka, to zaczep rozrusznika lotniskowego.

Na rosyjskim forum znalazłem fotkę; fragment poszycia kadłuba. Z pod zielonej farby wyłaził ciemno-żółty podkład. Możesz obić krawędź natarcia skrzydła za śmigłem- tak jak to robią pancerni.

• 1 month later...
Napisano

Przede wszystkim dziękuje wszystkim, którzy chcieli mi pomóc z planami skrzydła etc.

Mały update.

tbse.jpg

1fkh.jpg

ry1n.jpg

Wyglada na to, że model się nie zmarnuje;) cały czas kombinuję co by tu jeszcze podniszczyć, żeby realniej wyglądało. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to się polecam.