error.exe Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Witam, Rozpocznę standardowo czyli: Jako, że kończę powoli Hurricana więc postanowiłem rozgrzebać nowy model. Tym razem na stół operacyjny pójdzie: Wzbogacony o: Ze względu, że jest lato i gram mnóstwo w kosza, a do tego w sierpniu rozpoczynam intensywny związek, który - mam nadzieję - szybko się nie skończy będę szedł w tempie ślimaka Model zaimponował mi przede wszystkim zdetalowaniem. Bardzo podobają mi się opcje otwarcia modelu i ukazania wielu detali. Postanowiłem wzbogacić model szczegółami od Edka tylko i wyłącznie dlatego, że lubię się babrać z blachami No i po raz pierwszy zakupiłem maski na oszklenie..Cholera kosztowały 15 zł więc poważnie rozważam pozostawienie ich na modelu po pomalowaniu Za mną na razie dwa modele i myślę, że doświadczeni koledzy modelarze nie będą mieli już tyle okazji do wbijania mi niemniej jednak mimo, że czasem z zaciśniętymi zębami w dalszym ciągu jestem wdzięczny za konstruktywną krytykę. Na malowanie jeszcze się nie zdecydowałem. Kalki w moim modelu są pożółkłe więc prawdopodobnie będę musiał zakupić jakieś kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 13 Października 2012 Autor Share Napisano 13 Października 2012 Witam po dłuższej przerwie.. ..spowodowanej.. pomerdały mi się fora i regularnie nawracałem użytkowników samosi na modelarstwo.. efekt był do przewidzenia..poległem Z góry przerpaszam za jakość zdjęć.. robione ołówkiem Chwilę grzebałem przy modelu a to efekt: Ostatnim wykonanym etapem było nałożenie sido przed washem suchym pędzlem etc. Pierwsze przymiarki przed sklejeniem kadłuba: No to na razie tyle ;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 Witam. Jakieś postępy? Mam na warsztacie ten model i z ciekawością podglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 28 Października 2012 Autor Share Napisano 28 Października 2012 Witam, Postępy są, ale nie mam kiedy dłubać i przede wszystkim wrzucić aktualizacji. Najszybszy możliwy termin aktualizacji za 2 tygodnie ;/ A tak btw czy przypadkiem twojego ła-5 nie widziałem gdzieś na innym forum? Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 12 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2012 Witam znów.. po najdłuższej 2 tygodniowej przerwie ever Do zamknięcia kadłuba już tylko kawałek więc miło będzie usłyszeć co poprawić. W planie mam przyłożyć się do przedziału KMów i dorobić kilka pierdół, żebym przypadkiem albo specjalnie nie wyszedł z wprawy Zdjęcia robione inną pralką niż zwykle. TO na dłuższy moment tyle w temacie Ła ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 18 Listopada 2013 Autor Share Napisano 18 Listopada 2013 Witam 11 miesięcy i 1 twarde lądowanie mojego modelu później. W końcu udało mi się zorganizować nowy warsztat w nowym mieście i z przyjemnością usiadłem znów do klejenia modeli. Po twardym lądowaniu, w którym Ła-5 stracił podwozie i w zasadzie nieudanym malowaniu spodu (dałem ciała jak z hellcatem - ci, który śledzili wątek wiedzą o co chodzi ;) ) postanowiłem przerobić samolot na wersję po awaryjnym lądowaniu z dioramą pełną zieleninki i farmerem z widłami ;) Niestety jak decyzja zapadła większość modelu była już pomalowana, a po uszkodzeniu śmigła reszta modelu wygląda zbyt nowo. Chciałem zrobić kilka soczystych zadrapań powłoki lakierniczej i może wgnieceń. Czy próbował ktoś może odwrócić proces wykonywanie zadrapań - na farbę kamuflażu położyć srebrny i zdrapać go tak, żeby ułożył się w nierówne kształty? Pomysł szalony, ale uważam, że może się udać ;) Co wy o tym? Do tematu podchodzę dość luźno także jeśli okaże się, że łopaty śmigła były drewniane to będę wstrząśnięty, ale nie zmieszany ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 18 Listopada 2013 Share Napisano 18 Listopada 2013 Co chcesz odrapać? Blachy tam nie wiele-- pokrywy silnika i uzbrojenia, dwa pasy wzmacniające połączenie centropłata z zewnętrzną częścią skrzydeł. Reszta sklejka. Możesz bardziej odrapać tą rurę wychodzącą z kołpaka, to zaczep rozrusznika lotniskowego. Na rosyjskim forum znalazłem fotkę; fragment poszycia kadłuba. Z pod zielonej farby wyłaził ciemno-żółty podkład. Możesz obić krawędź natarcia skrzydła za śmigłem- tak jak to robią pancerni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2013 Przede wszystkim dziękuje wszystkim, którzy chcieli mi pomóc z planami skrzydła etc. Mały update. Wyglada na to, że model się nie zmarnuje;) cały czas kombinuję co by tu jeszcze podniszczyć, żeby realniej wyglądało. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to się polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi