Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Mam pytanie do kolegów która filma produkująca wojskowe samoloty w skali 1:72 jest najlepsza dla początkującego modelarza takiego jak ja .Dobra jakość w przystępnej cenie.Co byście mi polecili ?Z góry dziękuje kolegom.

Napisano
Ile przeciętnie kosztuje model Zwezdy?

Zvezda zaczęła produkować proste, ale zupełnie fajne modele dla początkujących w skali 1/72. Jest już na rynku Jak-3 i zaraz pojawi się Bf 109F. Koszt ok. 20-25 złotych. Fajne.

Równie fajne dla początkującego są modele Airfixa. Trzeba jednak szukać tych z nowej produkcji, z ostatnich 2 lat. Nowe Bf 109E, Spitfire, Mustang, czy kilka współcześniejszych jak Folland Gnat, Seahawk, Harrier.

REVELL ostatnio nie wydaje nowych modeli , ale odświeża stare modele Matchboxa, które też świetnie nadają się dla początkujących. Nie ma łatwiej składalnych dwupłatów niż np. Hawker Fury, albo Gladiator , chociaż formy mają prawie 40 lat.

Wszystko w granicach do 25 złotych.

Napisano

Czy airfix produkuje modele samolotów wojskowych w skali 1/72?

Napisano
Czy airfix produkuje modele samolotów wojskowych w skali 1/72?

Od prawie 60 lat

I niektóre modele pochodzące z lat 50-tych ubiegłego wieku są wciąż dostępne w handlu i cała ich masa na aukcjach.

Dlatego trzeba być ostrożnym przy wyborze dla początkującego i wybierać te świeże, choćby wymienione przeze mnie w poprzednim moim poscie.

Napisano

Jeszcze możesz spróbować z firmą Hobby Boss. Podobno dla początkujących ale osobiście nie wiem jak się składa bo jeszcze żadnego z ich modeli nie sklejałem.

Napisano
Jeszcze możesz spróbować z firmą Hobby Boss. Podobno dla początkujących ale osobiście nie wiem jak się składa bo jeszcze żadnego z ich modeli nie sklejałem.

HB to też już spory asortyment dzisiaj. Są b. proste i dość skomplikowane w ofercie, w różnych skalach. Te najtańsze i najprostsze modele samolotów mają kadłub odlewany w całości, a nie tradycyjnie z dwóch połówek. Są to uproszczone kopie zestawów innych producentów. CopyBoss jak niektórzy mówią. Zaskakująco dobre MiG-3 i MiGi-15 wśród tych najprostszych.