Worius Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Właśnie sklejam model rwd-8.Gdy zabrałem się za kalkomanię, namoczyłem na 30 sek. i wyciągnąłem.Chciałem zsunąć szachownicę z papierka na skrzydło tyłem pędzelka, no i wtedy zrobiła się dziurka, kalkomania się rozkruszyła. O co tu chodzi Kalkomania była za stara czy to moja wina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Czy Twój post jest informacją o nowości, czy in-boxem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Sorki ale nie wiedziałem gdzie dodać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Kalka w RWD jest stara jak świat. Jedyne wyjście to zabezpieczenie jej lakierem bezbarwnym przed położeniem na model. Ewentualnie użycie zamienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Zamiennik odpada, bo jest droższy od modelu... A jaki lakier byłby najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 A jaki lakier byłby najlepszy? Podejżewam, że większość bezbarwnych. Ja osobiście używam do tego celu błyszczącego werniksu Vallejo Air, ale podejrzewam, że każdy inny też się nada, np Sidolux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Ma być nakładany w sprayu czy pędzlem też można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Ja nakładam aerografem. Zrobiłem próbę z pędzlem i Sidoluxem więc za jakąś godz będę wiedział. Edit. Można pędzlem. Pomaluj kalkę cienką warstwą lakieru, wychodząc nieco poza jej obrys. Po wyschnięciu, wytnij po obrysie i do wody. Kalkę najlepiej moczyć ok 5 sek. w ciepłej wodzie, a następnie wyjąć i odłożyć ją na 1,5-2 min i dopiero na model. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Ja moczę (zaniżam całą kalkomanię) coś około 10 sekund i kładę na mokrą gazetę czekając aż wszystko przesiąknie i klej się rozpuści i wtedy bezproblemowo się zsuwa z papierka i kładę na wcześniej położoną wersję sido. Uwaga! wyjątek przy tej metodzie stanowią kalki mastercrafta które ciężko przesuwać po położeniu na model a do tego po wyschnięciu łatwo odpadają. Ja z tym radzę sobie kładąc drugą warstwę sido bezpośrednio przed kalkami. Dzięki temu kalki lepiej się ślizgają po modelu i lepiej się przyklejają po wyschnięciu sidolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi