Marak Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Mając chwilową przerwę w klejeniu ciężarówki postanowiłem sobie skleić rekreacyjnie model F-104, który kiedyś kupiłem za grosze na Alle.ro. . Model skleiłem w parę dni, bez żadnych dodatków. Mimo, że jest to klasyczny staroć z pożółkłą kalkomanią, wszystko pasowało bez problemów. Zero szpachli, żadnych skurczy plastiku. Bez problemy usunąłem nieliczne ślady po wypychaczach. Okazuje się, że Revell kiedyś potrafił robić dobre modele. Moje dylematy zaczęły się w momencie, gdy zacząłem przymierzać się do malowania. Okazuje się, że ten pomarańczowy motyw z kotem jest tylko na lewym boku. Prawa strona w oryginale jest w zielono-szarym kamuflażu, który już dawno mi się znudził. Otworzyłem więc google i wielkie zdziwienie. F-104 to chyba samolot który ma najładniejsze malowania na świecie. I tu zaczął się mój dylemat, które wybrać? Wstępnie wybrałem 8 i liczę na pomoc kolegów, że wskażą mi to najładniejsze. Oczekuję propozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiusz Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 1. ! Mój typ Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLAKKK Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 3. lub 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystiankr Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Robilem kiedys nr 4 Do obejzenia w temacie projektu zbiorowego tigermeet na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 2 lub 4, chociaz 4 najladniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystiankr Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Daj znac czy dostales moja PW wiadomosc, bo chyba cos mi szwankuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Daj znac czy dostales moja PW wiadomosc, bo chyba cos mi szwankuje Dostałem dwa razy - odpisałem też na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Listopada 2012 Autor Share Napisano 26 Listopada 2012 Po bardzo dugiej przerwie wracam do F-104. Wybrałem malowanie tygrysie. Kalki narysowałem na podstawie zdjęć oryginału. Wydrukowałem (na drukarce laserowej) i pierwszy efekt widoczny na zdjęciach poniżej. Niestety, kalka na brzegach bardzo się strzępi, dlatego musiałem dorobic dość grube czarne obwódki. Potem spróbuję podretuszować je srebrnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 4 Grudnia 2012 Share Napisano 4 Grudnia 2012 Witam W sumie nie ma do czego się przyczepić, ale nie było by łatwiej przykleić rurki pipota przed malowaniem?Inne oznaczenie oczywiście znajdą się na modelu? + za jakość metalizera choć szkoda, że bez shedingu. Czarne kontury rzeczywiście dają po oczach, ale może uda Ci się coś z tym zrobić?? Będziesz go washował?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 5 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2012 ...ale nie było by łatwiej przykleić rurki pitota przed malowaniem?... Pewnikiem tak, tylko jak przykleję wcześniej to zawsze uda mi się je urwać przed ukończeniem modelu. Dlatego teraz postanowiłem wszystkie małe i wystające elementy kleić na końcu ....choć szkoda, że bez shedingu... To moja wpadka i do dziś nie wiem co było jej powodem. Zrobiłem preshading. Trysnąłem leciutko metalizerem (zużywając 1/3 słoika farby). Na drugi dzień zacząłem nakładać drugą warstwę i aero zaczął mi pluć na wszystkie strony, zalewając wszystko. Każda regulacja pogarszała efekt. Gdy zmniejszyłem ciśnienie na minimum to z aero powoli wylatywały duże płatki farby - tak jakby padał śnieg. W połowie modelu skończyła mi się farba i preshading zniknął. Po tygodniu dokupiłem farby i już było wszystko OK. Maluję MM 1401 który jest gotowy do użycia bez rozcieńczania. ...Będziesz go washował?? Postaram się. Na razie 2 tygodnie przerwy bo przed świętami zawsze mam nasiadówki w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 Po świątecznej przerwie udało mi się prawie skończyć mojego F-104. Piszę "prawie" bo kalki na lewej burcie pod kabiną to S-F. Nie udało mi się zdobyć zdjęcia na którym byłyby widoczne szczegóły tego fragmentu samolotu. Jeśli ktoś mi udostępni to poprawię. W końcówce miały miejsce 2 przykre zdarzenia: 1. Gdy model stał na biurku, kot mojej żony, doszedł do wniosku, że to po nim najlepiej wskoczyć na szafę. W wyniku tego działania F-104 odbył próbę startu z biurka i lądowania na podłodze. 2. Gdy chciałem wkleić rurkę pitota na dziobie, okazało się, że producent zapomniał o otworze. Bez namysłu przewierciłem i... fest duży wiór wleciał do kabiny i przykleił się od wewnątrz do owiewki w najbardziej widocznym miejscu. Podsumowując próba z własnymi kalkami, niezbyt mi się udała. Kalki są bardzo nietrwałe, strzepią się na brzegach i wyłazi biały podkład, a nawet jak się nie strzepią widać białe krawędzie podkładu. Za to mam model, jedyny w swoim rodzaju, bo w tej skali nie było (chyba) zestawu w takim malowaniu. Póki co model otrzymuje awans do rangi półkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Modelik bardzo przyjemny.Miłe dla oka malowanie.Faktycznie z podwoziem jest jakby coś nie tak bo tym incydencie z kotem.Ogólnie chyba wszystko ok. Ale na Spitfire-a też trzeba uważać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 Ale na Spitfire-a też trzeba uważać. Wiele moich modeli odczuło trudy zmiany mieszkania. Mimo solidnego zapakowania w pudła i obłożenia sianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Miałem na myśli to, że na ostatnim zdjęciu Spitfire lekko spada z półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 Miałem na myśli to, że na ostatnim zdjęciu Spitfire lekko spada z półki. Myślałem, że zauważyłeś iż nie ma kółka ogonowego. A na półkach ciasno, ale postanowiłem, że więcej półek nie robię, tylko będę wyrzucał co gorsze modele (z pierwszych dwóćh lat produkcji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi