Skocz do zawartości

Pz.Kpfw III Ausf. J + Niemieckie działa p.panc i p.lot 1:72

Polee

Rekomendowane odpowiedzi

poza tym co cie tak boli, ze chłopak kupi sobie porzadną chemię? bo nie bedziesz mogł sie irytowac, ze nie radzi sobie z odpowiednim przygotowaniem pasteli do aplikacji na modelu?

Faktycznie napisałem wielki absurd. Niech kolega na kupuje chemii, której efekt będzie mizerny na mizernie pomalowanym modelu. Co tam.

• Odpowiedzi 203
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Faktycznie napisałem wielki absurd. Niech kolega nakupuje chemii, której efekt będzie mizerny na mizernie pomalowanym modelu. Co tam.
Fakt, słoiczek pigmentu to fortuna i szczyt burżujstwa. W ogóle jak można kupować takie rzeczy? Przecież to jego model, jego pieniądze i jego chemia. Mam wrażenie, że aż za bardzo się wczuwasz w pomoc koledze.

Faktycznie napisałem wielki absurd. Niech kolega nakupuje chemii, której efekt będzie mizerny na mizernie pomalowanym modelu. Co tam.
Fakt, słoiczek pigmentu to fortuna i szczyt burżujstwa. W ogóle jak można kupować takie rzeczy? Przecież to jego model, jego pieniądze i jego chemia. Mam wrażenie, że aż za bardzo się wczuwasz w pomoc koledze.

Wiesz co? Nie obraź się, ale mistrzem ciętej riposty nie jesteś, a Twój sarkazm jest wręcz banalny. Odnosząc się do Twojego " nierozumowania" związku aerografu za 1500 PLN a pigmentów, wytłumaczę to Tobie łopatologicznie. Skoro kolega nie radzi sobie z malowaniem modelu pędzlem, to przecież można by mu poradzić, że lepiej kupić areograf! Mogę znaleźć kilkanaście przykładów takich " złotych" rad, na tym forum. Tak jakby areograf malował sam, tak jak by chemia sama się nakładała.

Nikomu nie zakazuję niczego kupować. Uważasz, że panaceum na brak doświadczenia w modelarstwie jest radzenie koledze, aby kupował chemię ( na jednym słoiczku się skończy?), której efekty będą miały mierny efekt, na mizernie pomalowanym modelu? Moim zdaniem nie. I to jest moje zdanie. Każdy ma prawo do innego. Kolega ma swój mózg, finanse i sam wybierze co jest lepsze. Oczywiście za radą KFS przemawia niewątpliwie jego większe doświadczenie i autorytet modelarski, ale to autor wątku sam zadecyduje czy kupić chemię AK, czy butelkę rozpuszczalnika.

No tak, chciałem się tylko upewnić ;) no więc kupię jednak te pigmenty.

Czyli tak to mojego projektu będzie pasować:

http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p9405_AK-interactive-041-Pigment---P--nocnoafryka-ski-kurz.html

i może to zamiast farby olejnej ?

http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p8389_Vallejo-73201-Wash---Czarny-cie-.html

AK ma również wash dedykowany pojazdom afrika korps oraz odpowiedni filtr.

nie polecam, bo mało to uniwersalny kolor. kupować specyfiki do dwóch modeli to jakos tak mało ekonomiczne rozwiązanie

sugerowałem się postami kolegi o fascynacji kampania afrykańską tak więc myslę,że w kwestii pojazdów afrika corps to nie jest jego ostatnie słowo

AK ma również wash dedykowany pojazdom afrika korps oraz odpowiedni filtr.

nie polecam, bo mało to uniwersalny kolor. kupować specyfiki do dwóch modeli to jakos tak mało ekonomiczne rozwiązanie

sugerowałem się postami kolegi o fascynacji kampania afrykańską tak więc myslę,że w kwestii pojazdów afrika corps to nie jest jego ostatnie

słowo

Tak ;) właśnie tak. Czyli polecacie to, i już wiem co kupić ;) jutro powinny już dojść kalkomanie więc zobaczymy jak to wyjdzie.

I jeszcze pytanie, czy do nakładania tych pigmentów , będę musiał kupić też lakier matowy od pactry?

Edytowane przez Gość

Tylko żebyśmy się dobrze zrozumieli - brązowy wash tak jak jak mówił Kamil jest bardziej uniwersalny i możesz go wykorzystać nie tylko na pojazdach z afryki. Zestaw chemii firmy AK który ci pokazałem wykorzystasz tylko do afrika corps.

Raczej jak na razie wyposażenie na Afrika Korps mi starczy ;)

I kolejne pytanie, czy to tego wszystkiego będę musiał również dokupić lakier matowy od Pactry?

Hm? A ten brąz van dyke to jest kolor washu tak ?

Hm? ten pigment też by pasował ?

Zadam masę pytań, ponieważ dziś chce do 18 zdążyć to kupić.

1:Czy ten pigment też będzie pasował ?

http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p7857_Vallejo-73102-Pigment-Yellow-Ocre.html

2:Wash http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p7857_Vallejo-73102-Pigment-Yellow-Ocre.html

3:Czy to już starczy czy muszę kupować jeszcze jakieś lakiery czy coś ?

4.Jak nakładać te pigmenty ?

5: Potrzebuję tych informacji bo nie będę jak głupi latał po tym sklepie ;)

Najlepiej zrób jak mówili koledzy i do washa kup zwykłą farbę olejną ze sklepu dla plastyków, na razie może i robisz tylko pojazdy z DAK, ale jeśli będziesz chciał zrobić coś innego i tak będziesz musiał kupić do washa inną farbę. Co do lakierów, to podobno Humbrole są słabe, tak czytałem na forum. Matem kalek nie zabezpieczysz, musisz do tego mieć sidolux albo inny lakier błyszczący. Mat jest tylko na sam koniec, żeby model się nie błyszczał i kurz z pigmentów lepiej się trzymał.

do washa będa Ci potrzebne 2 rzeczy:

- farba olejna - moim zdaniem kup farbę firmy Van Gogh - kolor brąz Van Dyke

- white spirit - jest to medium niezbędne do rozcieńczenia farby olejnej

jeżeli nie chcesz lub nie czujesz sie na siłach robic washa z farby olejnej i white spiritu , kup gotowy wash do afrika korps firmy AK.

Przed nałożenie washa będziesz musiał zabezpieczyc model lakierem błyszczacym - polecam ci preparat Sidolux firmy Lakma , dostaniesz go w wiekszosci sklepów z chemia domową gdyz jest to środek do nabłyszczania paneli podłogowych ale świetnie nadaje się również w modelarstwie.

Co do lakieru matowego może być humbrol.

Co do pigmentu ja bym wziął ten zamiast vallejo:

http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p9405_AK-interactive-041-Pigment---P--nocnoafryka-ski-kurz.html

Tak , nie czuję się na siłach i jednak, a co mi tam kupię ten gotowy wash ;) Raz można zaszaleć, zaraz sobie wszystko opracuje co mam kupić, i wydrukuję ;) Dzięki

Edytowane przez Gość

Byłem, zobaczyłem kupiłem ..

A więc tak zakupiłem:

http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p9409_AK-interactive-066-Afrika-Korps-Wash.html

http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p10226_Vallejo-70540-Matt-Medium.html

I moja opinia jest taka coś za coś ;)

Jak już iść to na całość ;)

Niestety szukałem sidoluxu i nie mogłem w takich sklepach typu biedronka , polo ? Nie dostanę go ?

Na szczęście ;) Dostałem drucik ;) I dziś wieczorkiem już będę działać ;)

Teraz tylko czekać na kalki, i dostać gdzieś ten sidolux ;)