Skocz do zawartości

Pz.Kpfw III Ausf. J + Niemieckie działa p.panc i p.lot 1:72

Polee

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 203
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Przede wszystkim farby. Polecam Van Gogh'i Talensa. Na Allegro tubki 20 ml można kupić za <7zł, a starczy ich na naprawdę długo. Ewentualnie mogą być polskie Renesansy, choć przyznam, że po spróbowaniu Van Gogh'ów nie mam ochoty wracać do Renesansów.

Do rzeczy - do wash'u najbardziej użyteczne są 4 kolory: Czerń Kostna, Brąz Van Dyck (najczęściej), Umbra Ziemna i Sienna Palona (rzadko). Musimy wedle uznania, gustu i potrzeb dobrać kolor. Warto mieć te cztery.

Potrzebny jest też rozcieńczalnik. Używałem benzyny lakowej, rozcieńczalnika Wamodu, terpentyny balsamicznej i white spirit'u. Każdy z nich daje radę, jednak ze względu na różne właściwości chemiczno-fizyczne trzeba dobrać sobie ten, który nam najbardziej pasuje. Washe na benzynie lakowej i rozcieńczalniku Wamodu wydają mi się bardzo suche, słabo rozlewają się po modelu i szybko odparowują rozcieńczalnik. Wydają się bardzo łagodne i raczej ciężko nimi uszkodzić powłokę Sidoluxu (nawet przy mocnym ścieraniu nadmiaru washu). Najbardziej przypadł mi do gustu white spirit. Jest to rozcieńczalnik organiczny o mniej nieprzyjemnym zapachu niż pozostałe, bardzo łagodny, wolnoparujący (w porównaniu do np. benzyny lakowej) i o bardzo dobrych właściwościach fizycznych do wash'u - świetnie rozlewa się po modelu i penetruje zakamarki zostawiając w nich farbę. Rozcieńczalnik kwestią gustu, ale nie próbujcie z nitro i mocnymi benzynami ekstrakcyjnymi. Pamiętajcie też, że rozcieńczalniki o tej samej nazwie, ale różnych producentów potrafią się znacznie między sobą różnić. Czasem nawet różne serie jednego producenta różnią się od siebie właściwościami.

Z white spirtów polecam produkowany przez Fundację EGIT (niska cena, ładny zapach). Poza tym chwalony jest white spirit DULUX'u oraz benzyna do zapalniczek, jednak z nimi nie próbowałem.

Mamy farby, mamy rozcieńczalnik. Teraz pora to zmieszać. Na fotkach możecie zobaczyć jakie proporce zastosowałem akurat do prezentowanego modelu testowego. Naprawdę, nigdy nie mierzyłem proporcji. Wyciskam troszkę farby (tu: brąz van dycke) i dodaję rozcieńczalnika (tu: white spirit) mieszając. Gdy uzyskam "brudną", nieklarowną acz równomiernie rozrobioną miksturę sprawdzam na modelu jak mi to wyszło. W pojemniku nie może być grudek farby!

Czytałem to już z 10 razy.

I naprawdę nie rozumiem..

Kolega piszę że

Wyciskam troszkę farby (tu: brąz van dycke) i dodaję rozcieńczalnika (tu: white spirit) mieszając. Gdy uzyskam "brudną", nieklarowną acz równomiernie rozrobioną miksturę sprawdzam na modelu jak mi to wyszło. W pojemniku nie może być grudek farby!

A tam z tym AK znów piszę że pędzlem ten white nałożyć na model a potem ten wash ..

Po prostu mikstura z AK to już gotowa, rozmieszana z rozpuszczalnikiem farba. White spirita NIE NAKŁADASZ na model (przynajmniej przy washowaniu). Po prostu używasz specyfiku z AK, a spirita używasz po prostu żeby go ewentualnie rozcieńczyć, albo zmyć nadmiar z modelu. Aż siedem stron wątku poszło na dyskusje o washu, podczas gdy wszystko masz na forum, wystarczyłoby trochę poszukać i pomyśleć.

Witam, na razie muszę czekać na kalkomanie, więc w między czasie czy ktoś mógłby się podzielić, jakimiś pomysłami, na takie pierdołki, które urozmaicą troszkę model ? Typu jakieś koce itp, lub flaga która jest umieszczana na czołgu, za 10 minut dam zdjęcie.

I jak najlepiej zrobić worki z piaskiem ?

Na razie poznałem patent z gliną modelarską znacie może jakieś jeszcze ?

Na razie udało mi się zrobić tylko takie pierdołki z drucika miedzianego, w połączeniu z brązową farbą daje niezły efekt rdzy ;)

Pytanko, może troszkę natrętne, ale czy zamiast sidoluxu mógłbym użyć tego ? http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p3081_Pactra-A-18-Clear--G-.html ? Wiem że w tym temacie z washem, sidolux góruję, ale czekam na więcej opinii.

Pytanko, może troszkę natrętne, ale czy zamiast sidoluxu mógłbym użyć tego ? http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p3081_Pactra-A-18-Clear--G-.html ? Wiem że w tym temacie z washem, sidolux góruję, ale czekam na więcej opinii.

Za 4 zł. masz 10 ml Pactry. Za 10 zł kupisz pół litra Sidoluxu. Zastanów się, co się bardziej opłaca.

PS. Co to za gra na screenie?

A bardzo, ciekawa ;) Bynajmniej dla mnie, Szczury pustyni vs Afrika Korps

A ten, screen przedstawia właśnie, jedną rzecz którą bym chciał umieścić chociażby na jednym czołgu ;) Chodzi o tą flagę ;)

Tylko jak takie coś wykonać ?

Bynajmniej dla mnie

to w takim razie dla kogo?

Jak, wiadomo nie każdy lubi takie gry, nie wiem tak mi się napisało, jeśli kogoś uraziłem przepraszam. Nie powinienem z góry osądzać kogoś o coś ;)

No tak, zdarza się;) Wielkie podziękowania, za tą receptę na flagę ;) gdybym mógł zrobił bym ją jeszcze dziś ;) Jutro może się pochwalę efektami.

Miejmy nadzieję, że kalkomanie dojdą jutro. A teraz pytanie, które wybiega troszkę w przyszłość, jak wiadomo w okopach były też, jakieś podpory, elementy z drewna, tak więc pytanie, czy robienie kawałków desek z wykałaczek, i malowanie ich, farbą Rot Braun ? Jak wiadomo afryka, trzeba wsiąść też pod uwagę rodzaje drewna ;)

Tak, tylko że ja te wykałaczki, nożykiem tnę, z jednej strony przypomina wtedy deskę, jeśli coś się z nich zbuduje, lub podpory podtrzymujące okopy drugiej strony nie będzie widać ;) A jeśli tak to na pewno coś się wymyśli. A naprawdę te drewienka z wykałaczek wyglądają całkiem całkiem ;)

No właśnie wiem, pustynia, a drzewo, no tak patrząc teraz na zdjęcia z tamtych czasów, na nie których zdjęciach są pokazane elementy z drzewa, a na nie których nie, i właśnie stąd ta ma niepewność.

Mam już prawie wszystko kalki doszły dziś rano, lakier matowy pactry mam, sidolux również, mam nadzieję że kupiłem dobry.

Tutaj piszę:

Firma Lakma Strefa wprowadza kolejne zmiany w wyglądzie opakowań swoich produktów. Tym razem, metamorfozę przechodzą preparaty Sidolux Expert do ochrony i nabłyszczania powierzchni o pojemności 500 ml. Nowa butelka preparatu jest bardziej poręczna i wizerunkowo spójna z produktami o większej.

Opakowanie, różni się od tego które było tutaj pokazane , wcześniej ale to jest to, mam taką nadzieję .. Piszę do PVC i Linoleum.

PS. Przepraszam za post pod postem.

Ufff. to dobrze ;) Wiem że zadaję idiotyczne pytania no ale cóż;)

Czyli teraz jeszcze tylko lakier matowy i White Spiritus tylko nigdzie go nie mogę znaleźć , w jakich sklepach mogę go dostać, prócz tych dla plastyków. ? Bo naprawdę wielu miejscach byłem i nic.