olej Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 Siemka, jak maluje pędzlem i mam mgiełke podkładu to muszę farbke rozcieńczać?(jaki cel ma to rozcieńczanie?) Chodzi mi o 1-2 warstwe. Kiedyś ktoś mi pisał na gg, że powinno się farbkę rozcieńczać w stosunku 2:1. :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 Pędzel + zbyt gęsta farba = gruba warstwa farby + bardzo wyraźne ślady po pędzlu Dobrze rozcieńczona farba położona w kilku cienkich warstwach będzie się prezentować o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 Ja dodam tylko że 2:1 (rozcieńczalnik - farba) to proporcje dla farb olejnych przy malowaniu aerografem i nijak się to nie przekłada na malowanie pędzlem. Weź sobie kapselek po pivie czy innym soczku i chlapnij tam farby a potem dodaj kropelke rozcieńczalnika - pobaw się troszkę na jakimś kawałku plastiku i sam dobierz proporcje. Pozdrawiam P.S. Sproro tu już zostało na ten temat napisane - szukaj a znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi