Skocz do zawartości

Wrack Titanica 1:400

grumsha

Rekomendowane odpowiedzi

Robiąc wrak tegoż okrętu na pewno przeglądałeś setki zdjęć. Mi również zdarzyło się kilka razy rzucić okiem na podwodne ujęcia. Dlatego nie przejmowałbym się starą farbą na modelu tylko zamalował to wszystko surfacerem/podkładem motip. A następnie korozja zaplanowaną metodą.

Ja bym to wręcz przejechał dość grubą warstwą surfacera, aby zalać model. Wszak wrak prze stulecie obrósł mułem i glonami, zatracił szczegóły, więc i z modelu trzeba by się ich pozbyć i nadbudować muł i glony.

No to faktycznie czeka cię zmywanie farby. Polecam wypróbowanie środka cleanlux- zmywacza do sidoluxu. O plastik się nie bój bo nie reaguje:] Po wyczyszczeniu zabrałbym się za relingi. Część można by usunąć i powstawiać fototrawione. Póki co tyle pomysłów. Podglądam dalej.

prace idą powoli z racji tego, że miałem wyjazd służbowy do Warszawy jutro zabieram sie za model jak tylko wstane więc jutro powinna być nowa porcja "zdjęć" :P puki co jestem zadowolony ale myśle czy kupować metalowe relingi czy plastikowe wsytraczą bo i tak będą obrosniete rdzą...a jesli chodzi o malowanie to zmywaać farbe i potem czarny podklad nastepnie rdza i potem malowac na rdzawy czy jak to widzicie :>? bo ja jak zwykle nie mam pomysłu :P pierwszy raz robie takie coś ^^

jak narazie prawie zrobilem częśc detaili porozrywanego poszycia przy dziobie czyli widać czesc pokładów 3 klasy oraz prawie skończyłem klatke schodowa albo raczej pozostałłość po wielkich schodach jutro wrzoce foto bo już ciemno i bedą lipne zdjecia...czekam na odp na pytanie wyżej

a jesli chodzi o malowanie to zmywać farbe i potem czarny podklad nastepnie rdza i potem malowac na rdzawy czy jak to widzicie

Ja zawsze daję podkład pod malowane powierzchnie. Akurat nie czarny ale to bez znaczenia. Osobiście kolejność obrałbym taką: zmycie, podkład, malowanie pod kolor, nakładanie rdzy i mułu i na końcu poprawki:]

więc tak wyglada puki co po wstępnym malowaniu:

20130207185458.jpg

20130207185528.jpg

20130207185551.jpg

20130207185625.jpg

przepraszam za jakość zdjęć... ale mam straszne swiatło na stancji a w dzień też jest niewiele jasniej...w przyszlym tygodniu sie przeprowadzam więc zdjęcia będą lepsze narazie model jest prawie goły ale pracuje nad szczegółami żeby go nieco "upięknić" :P