DarkWing Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Witam Niedawno skończyłem rekreacyjno-wakacyjnie sklejanie motorka i cóż... znów mnie naszła ochota na motorek Jakoś ciągnie mnie do nich. Ponieważ mam w "magazynie" jeszcze dwa modele więc tym razem padło znów na cywilną Hondę. Model będzie znów robiony PZP i ma to być kolejny motorek na półkę - nic poza tym. Już na początku da się zauważyć, że jakość wykonania jest dużo lepsza niż ostatnio robionego CX500 Turbo. Jak wyjdzie w efekcie końcowym.... zobaczymy. Warsztat będę prowadził tak jak poprzednie jednak nie będę się rozdrabniał na poszczególne elementy które będą powstawały, a będę wstawiał gotowe moduły. Oczywiście wszelkie uwagi i pomysły mile widziane. ETAP 1 Świece malowałem na biało, co ma imitować powierzchnię porcelanową i jako "jakieś tam" oznaczenie dałem pasek w kolorze metaliczny brąz.... Całość troszkę przybrudziłem pokazując silnik eksploatowany, a nie salonowy . ETAP 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Wszystko nienagannie czysto Co to za kolor ten metaliczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PieciaDoriDori Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Uwielbiam Twoje motocykle, już się ślinię na samą myśl o galerii ;) Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 20 Września 2012 Autor Share Napisano 20 Września 2012 Dziękuję za komentarze i cieszę się, że ktoś śledzi moje wypociny i do tego jeszcze się to podoba Dzisiaj mało zrobione ale etap do przodu... ETAP 3 Montaż ramy oraz osadzenie silnika przebiega w tym modelu troszkę odmiennie niż we wszystkich innych. Silnik trzeba osadzić w ramie przed sklejeniem jej połówek. Powoduje to więcej pracy przy wykończeniu ramy w miejscu sklejenia... Na szczęście wszystko idealnie pasuje i efekt końcowy jest bardzo dobry. Przygotowałem też koła zębate wraz z łańcuchem. Producent przewidywał malowanie łańcucha w kolorze aluminium. Postanowiłem jednak go troszkę "uszlachetnić" i zrobić łańcuch w kolorze gold titanium Na koniec nie mogłem się oprzeć i zrobiłem sobie tylne koło. Byłem bardzo ciekaw jak wyjdzie malowanie. Wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 21 Września 2012 Autor Share Napisano 21 Września 2012 Kolega maciol pytał wcześniej o kolor brązu, przepraszam, zapomniałem wcześniej odpowiedzieć - to jest Tamiya X-34 metalic braun. To co dzisiaj ETAP 4 dokończyłem składanie i malowanie tylnego koła oraz zespołu napędowego i odrazu przeszedłem do kolejnego etapu. ETAP 5 wykonanie paru "drobiazgów" i stało się możliwe zmontowanie tylnego zawieszenia Pojawiła się również chłodnica wraz z przewodami. W chwili obecnej takie elementy jak amortyzatory, podpórki dla pasażera z ich oprzyrządowaniem oraz chłodnica wymagają jeszcze "brudzenia" - postarzenia. Poprawiłem, dopieściłem za to ramę - łby śrub oraz domalowałem śruby w silniku - widoczne na pierwszym zdjęciu, mocowanie obudowy sprzęgła ? Po weekendzie ciąg dalszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 Rewelacja. Na Facebooko forumowym ktoś pisał, że fotki Twoich modeli mogłyby trafić do katalogów firmowych. Coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 27 Września 2012 Autor Share Napisano 27 Września 2012 Rewelacja. Na Facebooko forumowym ktoś pisał, że fotki Twoich modeli mogłyby trafić do katalogów firmowych. Coś w tym jest Miłe słowa, dziękuję ale... wiem, że są o niebo lepsi ode mnie i to co wyczyniają i tu pokazują to czyni mnie przy nich malutkim... Ja jednak powoli robię swoje... ETAP 6 Wydech oraz podnóżek. W pudełku znajduje się dużo części w dwóch wersjach (jednak troszkę odmiennych), które między innymi różnią się malowaniem (czarny plastik lub chromowany). Podejrzewam, że producent przygotował niektóre elementy w taki sposób aby łatwo można było zbudować model w innej wersji. Jest kilka elementów osprzętu silnika w chromie oraz końcówki wydechu. Przeglądając modele w sklepie znalazłem ten model w skali 1:6 w wersji POLICE i właśnie bogaty w chromy. No ale do rzeczy - ja swój wyposażyłem w wydech czarny, zgodnie z instrukcją. Planuję jeszcze przetrzeć "kolektory" zestawem Tamiyi do watheringu - niebieskim chcąc uzyskać efekt przepaleń, delikatnie. Pierwszym odruchem było pryśnięcie z aero niebieskim transparentnym ale myślę, że efekt nie byłby taki jakiego oczekuje... Zobaczymy. ETAP 7 i 8 Przygotowanie kilku elementów - koło, lampa, błotnik, widelce - i na koniec montaż wszystkiego w całość. Teleskopy nie są malowane chromem, są oklejone folią aluminiową - samoprzylepną. Praktykowałem to już kilkakrotnie i nie boję się, że folia może się odkleić w miejscu łączenia. Folia jest bardzo cienka a zarazem nie jest elastyczna, wyprofilowana trzyma nadany kształt i nie ma tendencji do odkształcania się, nie występują więc siły które powodują odklejanie się końcówek. Całość wymaga jeszcze kilku poprawek, np. gumy przy teleskopach - będą malowane czarnym matem, dojdzie jeszcze okablowanie, przewody hamulcowe itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 2 Października 2012 Autor Share Napisano 2 Października 2012 Witam, nastąpiła dłuższa przerwa ale tylko w wystawianiu moich dokonań w warsztacie. Produkcja modelu szła całą parą i oto efekty - ostatnia relacja z budowy Hondy.... ETAP 9 Gotowe zegary trafiły n a swoje miejsce. "Szkiełka" zegarów robiłem z lakieru beznarwnego - olejnego ModelMaster. ETAP 10 Tylni błotnik został uzbrojony w tablice rejestracyjną (tutaj z nazwą modelu), światło stopu oraz kierunkowskazy. Z przodu, kierownica zyskała rączki ETAP 11 W tym momencie zająłem się produkcją owiewek - luźno pojętych . A więc bak oraz boczne osłony (wykonane jako jeden odlew) i... zadupek. Tylnią kalkę z napisem niestety spotkało małe nieszczęście. Nie udąło mi się już tego wyprostować - bałem się żeby całkiem nie zniszczyć kalki... ETAP 12 Siedzisko oraz lusterka wsteczne i kilka dodatkowych "dupereli" typu podnóżki, stopka itp... Na koniec przedsmak galerii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi