Skocz do zawartości

Prośba o pomoc do Limo - maniaków (Lim-6MR, n/b 618)

Damiano82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów

Pomny waszych dobrych serc jakie okazaliście mi podczas budowy MiG'a-21 PVF , kolejny raz jestem zmuszony uciec sie do Waszych nieograniczonych pokładów wiedzy lotniczej. Tym razem problem dotyczy polskiej konstrukcji; Lima-6MR. Eksponat stoi w Museum Lotnictwa w Krakowie. To przebudowany na początku lat 70-tych Lim-5P, o n/b 618. Maszyna jak udało mi sie ustalić po modernizacji służyła w 7plmsz w Siemirowicach. Niestety jak widac na poniższym zdjęciu, samolot ma dość wypłowiały kamuflaż. W związku z tym chciałem zapytać czy ktoś z Was jest w stanie okręslić przybliżone barwy tego samolotu zanim promienie UV nie doprowadziły go stanu obecnego...

obraz002fl6.th.jpg

Moim skromnym zdaniem oryginalny kamuflaż składał się z 4 barw: spód-błękitn, góra-ciemnozielony,seledynowy,niebieskoszary.

Pozdrawiam i dziękuję za ewentualną pomoc.

Damian Biwo

Domniemianie seledynowego nie jest bezpodstawne. Napewno kamuflaż był 4 barwny, ponieważ widać wyraźnie na grzbiecie różnice 3 kolorów. Ponadto jeden z nich po spłowieniu właśnie wygląda jak wcześniejszy seledynowy. Podbnie obiecnie ten kolor wygląda na łaciatym MiG'u-21 F-13, a wczęsniej właśnie był seledynowym.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Calkiem mozliwe, ze tak wlasnie bylo. Niekoniecznie musial to byc jednak seledynowy:

3ebf0c5e9193e7c2.png

Mogly to tez byc kolory podobne do ostatnio odmalowanej 105-ki

http://www.airliners.net/open.file/1080437/M/

http://www.airliners.net/open.file/0921291/M/

lub R-ki z Drzonowa

http://lotnictwo.net/foto.php?id=113249

Proponuje zglosic sie do muzemum i zapytac. Moze maja jakies stare fotki pokazujace wlasnie ten egzemplarz w poczatkowym okresie jego ekspozycji, gdy farby byly jeszcze OK a moze i nawet planuja odnowienie malowania

Wczoraj byłem w Krakowie. Zrobiłem ponad 100 fotek tego egzemplarza. Niestety ludzie z muzeum byli zajęci bo RMF i TVN 24 kręciły jakiś reportaż. Pozostaje więc domniemywać jakie to mogłybyć kolory.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Skany fotek naszych Lim-ow z ksiazki T.Krolikiewicza - Polski Samolot i Barwa.

fb584f234ef04da5m.jpg 27c6e38516e70d9am.jpg 69a933a63bb991fam.jpg

Cos jednak jest z tym seledynowym. Luknij na plansze, widok z prawej strony. Oczywiscie to nie ta strona ale podzial kolorow jakis taki podobny tylko po czesci pozamieniany

Jesli masz tyle szczegolowych fotek to szybko dojdziesz do podzialu kolorow.

Edytowane przez Gość

Wczoraj byłem w Krakowie. Zrobiłem ponad 100 fotek tego egzemplarza.
- no to moze wrzuc je na forum do odpowiedniego dzialu
Niestety ludzie z muzeum byli zajęci bo RMF i TVN 24 kręciły jakiś reportaż. Pozostaje więc domniemywać jakie to mogłybyć kolory.

- artoorkap jes zwiazany z muzeum - napisz PW - pewnie bedzie mogl Ci pomoc

Pozdr.

Pawel

• 2 weeks later...

Dzien dobry

Co do typowych barw stosowanych do kamuflowania wersji szturmowych Lima polecam stare wydanie Aeroplana gdzie sa opisane barwy kamuflowanego Miga-21F-13 ( pochodza z konkursu na samolot szturmowy dla naszej armi ktory to wygral LIM ). Krakowski Lim jest obecnie mocno wyplowialy i mysle ze sugerowanie sie obecnym kolorem jest niewlasciwie. Wczesniej byl bardziej soczysty. Gdzies mam wykaz kolorow, po weekendzie podesle mailem jak potrzeba

Z pozdrowieniem

Frescopf