Damiano82 Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Witam Forumowiczów Pomny waszych dobrych serc jakie okazaliście mi podczas budowy MiG'a-21 PVF , kolejny raz jestem zmuszony uciec sie do Waszych nieograniczonych pokładów wiedzy lotniczej. Tym razem problem dotyczy polskiej konstrukcji; Lima-6MR. Eksponat stoi w Museum Lotnictwa w Krakowie. To przebudowany na początku lat 70-tych Lim-5P, o n/b 618. Maszyna jak udało mi sie ustalić po modernizacji służyła w 7plmsz w Siemirowicach. Niestety jak widac na poniższym zdjęciu, samolot ma dość wypłowiały kamuflaż. W związku z tym chciałem zapytać czy ktoś z Was jest w stanie okręslić przybliżone barwy tego samolotu zanim promienie UV nie doprowadziły go stanu obecnego... Moim skromnym zdaniem oryginalny kamuflaż składał się z 4 barw: spód-błękitn, góra-ciemnozielony,seledynowy,niebieskoszary. Pozdrawiam i dziękuję za ewentualną pomoc. Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 W tym ukladzie barw jakos mi ten seledynowy nie pasuje. Wczesniej kierowalbym sie tym Fotka z sieci ale skad niepamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 4 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Domniemianie seledynowego nie jest bezpodstawne. Napewno kamuflaż był 4 barwny, ponieważ widać wyraźnie na grzbiecie różnice 3 kolorów. Ponadto jeden z nich po spłowieniu właśnie wygląda jak wcześniejszy seledynowy. Podbnie obiecnie ten kolor wygląda na łaciatym MiG'u-21 F-13, a wczęsniej właśnie był seledynowym. Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Calkiem mozliwe, ze tak wlasnie bylo. Niekoniecznie musial to byc jednak seledynowy: Mogly to tez byc kolory podobne do ostatnio odmalowanej 105-ki http://www.airliners.net/open.file/1080437/M/ http://www.airliners.net/open.file/0921291/M/ lub R-ki z Drzonowa http://lotnictwo.net/foto.php?id=113249 Proponuje zglosic sie do muzemum i zapytac. Moze maja jakies stare fotki pokazujace wlasnie ten egzemplarz w poczatkowym okresie jego ekspozycji, gdy farby byly jeszcze OK a moze i nawet planuja odnowienie malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 4 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Wczoraj byłem w Krakowie. Zrobiłem ponad 100 fotek tego egzemplarza. Niestety ludzie z muzeum byli zajęci bo RMF i TVN 24 kręciły jakiś reportaż. Pozostaje więc domniemywać jakie to mogłybyć kolory. Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 (edytowane) Skany fotek naszych Lim-ow z ksiazki T.Krolikiewicza - Polski Samolot i Barwa. Cos jednak jest z tym seledynowym. Luknij na plansze, widok z prawej strony. Oczywiscie to nie ta strona ale podzial kolorow jakis taki podobny tylko po czesci pozamieniany Jesli masz tyle szczegolowych fotek to szybko dojdziesz do podzialu kolorow. Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Wczoraj byłem w Krakowie. Zrobiłem ponad 100 fotek tego egzemplarza. - no to moze wrzuc je na forum do odpowiedniego dzialu Niestety ludzie z muzeum byli zajęci bo RMF i TVN 24 kręciły jakiś reportaż. Pozostaje więc domniemywać jakie to mogłybyć kolory. - artoorkap jes zwiazany z muzeum - napisz PW - pewnie bedzie mogl Ci pomoc Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frescopf Napisano 17 Sierpnia 2007 Share Napisano 17 Sierpnia 2007 Dzien dobry Co do typowych barw stosowanych do kamuflowania wersji szturmowych Lima polecam stare wydanie Aeroplana gdzie sa opisane barwy kamuflowanego Miga-21F-13 ( pochodza z konkursu na samolot szturmowy dla naszej armi ktory to wygral LIM ). Krakowski Lim jest obecnie mocno wyplowialy i mysle ze sugerowanie sie obecnym kolorem jest niewlasciwie. Wczesniej byl bardziej soczysty. Gdzies mam wykaz kolorow, po weekendzie podesle mailem jak potrzeba Z pozdrowieniem Frescopf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi