adamuss Napisano 11 Października 2012 Share Napisano 11 Października 2012 Kolejny ukończony przeze mnie w ostatnim czasie model. Został nabyty sklejony z mnóstwem wad - zamazane klejem klosze i szyby, lakier z mocną skórką pomarańczy (coś się ścięło bo aż plastik był pomarszczony), wnętrze częściowo pomalowane na złoty metalik, nierówne ramki szyb z zaciekami, kierunki zapaćkane jakąś pomarańczową farbką, niedbale pomalowany dach z mnóstwem w wżerów - już chyba nie do odratowania. Całość poszła do DOT'a, światła ile się dało to przepolerowałem papierami ściernymi i pastami polerskimi (nie chciałem za mocno żeby nie zetrzeć struktury klosza). Metalstickery udało mi się odkleić i ponownie wykorzystać. W czasie rozkładania gdzieś zgubiłem klosz halogenu, więc żeby były jednakowe to dorobiłem. Światło stopu dorobiłem (folia chrom pomalowana lakierem do lamp). Podwozia poza końcówką wydechu i przyciemnieniem otworów śrub w felgach praktycznie nie ruszałem. Model stoi dość wysoko (ciekawe czemu praktycznie wszystkie modele mają z tym problem) i to psuje trochę proporcje. Może kiedyś też tym się zajmę ;) Podsumowując, to mój drugi model Tamki, który tylko utwierdził mnie w jakości wykonania tych modeli - mimo, że to reanimacja, to wszystko do siebie pasuje, sklejanie jest intuicyjne i przyjemne, bez porównania fajniejsze niż Fujimi, a o Revell'u nawet nie wspominając. Jedynym zauważonym przeze mnie minusem w wykonaniu tego modelu przez Tamiyę są boczne kierunki odlane razem z nadwoziem. Zapraszam do oglądania i komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 11 Października 2012 Share Napisano 11 Października 2012 Fajny lakier i wnętrze ale te koła...Stanę okoniem i odważę się rzec, że tamka potrafi schrzanić model. Mój nissan miał gumy w rozmiarze (po przeliczeniu) 255 kiedy oryginał z fabryki zjeżdżał na 205. F40 - zwichrowana klapa. Mclaren - maska. Alfa - maska. Może nie powinienem marudzić, ale tamka się ceni i ma nieskazitelną opinię, choć moje doświadczenie z ich modelami jest takie, że jest rewelacyjnie do momentu. Byłoby super jakbyś zmienił gumy bo nie wyglądają najlepiej. Reszta bardzo fajna. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emilssi Napisano 11 Października 2012 Share Napisano 11 Października 2012 Gratuluje ladnie i czysciutko wykonanego modelu. Co do opon to zgadzam sie z Martinim (nawiasem mowiac to tutaj Tamiya mnie bardzo zaskoczyla. Do tej pory to byla domena revella) - terenowe opony w malutkim roadsterze psuja efekt Jak zmienisz mu opony, model bedzie wygladal doskonale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skwarek Napisano 12 Października 2012 Share Napisano 12 Października 2012 Największą wadą są właśnie te opony, wygląda jak terenówka:) Trochę nie pasuje mi obramowanie szyby w górnym elemencie, tak jakby była zbyt głęboko osadzona. Ale generalnie duży + za ratowanie popsutego modelu z dobrym efektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Mimo pewnych przeszkód to ładny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 13 Października 2012 Autor Share Napisano 13 Października 2012 Dzięki za komentarze. Jednak prowadzenie warsztatu jest korzystne - zawsze na bieżąco można uzyskać opinie innych. Ja patrzyłem na ten model przy składaniu i coś mi nie pasowało, ale nie wpadłem na to, że jest za wysoki profil opony. Pogrzebałem w zapasach i znalazłem kilka ale albo nie pasują średnicą osadzenia na feldze albo są za małe ogólnie i wyglądają śmiesznie. Więc na razie zostają te co są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi