Skocz do zawartości

Mercedes SLK R170 Tamiya

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejny ukończony przeze mnie w ostatnim czasie model. Został nabyty sklejony z mnóstwem wad - zamazane klejem klosze i szyby, lakier z mocną skórką pomarańczy (coś się ścięło bo aż plastik był pomarszczony), wnętrze częściowo pomalowane na złoty metalik, nierówne ramki szyb z zaciekami, kierunki zapaćkane jakąś pomarańczową farbką, niedbale pomalowany dach z mnóstwem w wżerów - już chyba nie do odratowania.

Całość poszła do DOT'a, światła ile się dało to przepolerowałem papierami ściernymi i pastami polerskimi (nie chciałem za mocno żeby nie zetrzeć struktury klosza). Metalstickery udało mi się odkleić i ponownie wykorzystać. W czasie rozkładania gdzieś zgubiłem klosz halogenu, więc żeby były jednakowe to dorobiłem. Światło stopu dorobiłem (folia chrom pomalowana lakierem do lamp). Podwozia poza końcówką wydechu i przyciemnieniem otworów śrub w felgach praktycznie nie ruszałem. Model stoi dość wysoko (ciekawe czemu praktycznie wszystkie modele mają z tym problem) i to psuje trochę proporcje. Może kiedyś też tym się zajmę ;)

Podsumowując, to mój drugi model Tamki, który tylko utwierdził mnie w jakości wykonania tych modeli - mimo, że to reanimacja, to wszystko do siebie pasuje, sklejanie jest intuicyjne i przyjemne, bez porównania fajniejsze niż Fujimi, a o Revell'u nawet nie wspominając. Jedynym zauważonym przeze mnie minusem w wykonaniu tego modelu przez Tamiyę są boczne kierunki odlane razem z nadwoziem.

Zapraszam do oglądania i komentowania.

01-1.jpg

02-1.jpg

03.jpg

04.jpg

05-1.jpg

06.jpg

07-1.jpg

08-1.jpg

09.jpg

10-1.jpg

11-1.jpg

12-1.jpg

13-1.jpg

Napisano

Fajny lakier i wnętrze ale te koła...Stanę okoniem i odważę się rzec, że tamka potrafi schrzanić model. Mój nissan miał gumy w rozmiarze (po przeliczeniu) 255 kiedy oryginał z fabryki zjeżdżał na 205. F40 - zwichrowana klapa. Mclaren - maska. Alfa - maska. Może nie powinienem marudzić, ale tamka się ceni i ma nieskazitelną opinię, choć moje doświadczenie z ich modelami jest takie, że jest rewelacyjnie do momentu. Byłoby super jakbyś zmienił gumy bo nie wyglądają najlepiej. Reszta bardzo fajna.

pzdr.

Napisano

Gratuluje ladnie i czysciutko wykonanego modelu. Co do opon to zgadzam sie z Martinim (nawiasem mowiac to tutaj Tamiya mnie bardzo zaskoczyla. Do tej pory to byla domena revella) - terenowe opony w malutkim roadsterze psuja efekt Jak zmienisz mu opony, model bedzie wygladal doskonale

Napisano

Największą wadą są właśnie te opony, wygląda jak terenówka:) Trochę nie pasuje mi obramowanie szyby w górnym elemencie, tak jakby była zbyt głęboko osadzona. Ale generalnie duży + za ratowanie popsutego modelu z dobrym efektem

Napisano

Dzięki za komentarze. Jednak prowadzenie warsztatu jest korzystne - zawsze na bieżąco można uzyskać opinie innych. Ja patrzyłem na ten model przy składaniu i coś mi nie pasowało, ale nie wpadłem na to, że jest za wysoki profil opony. Pogrzebałem w zapasach i znalazłem kilka ale albo nie pasują średnicą osadzenia na feldze albo są za małe ogólnie i wyglądają śmiesznie. Więc na razie zostają te co są.