Pakoramirez Napisano 6 Listopada 2012 Napisano 6 Listopada 2012 Witam Mam nadzieję że w dobrym dziale piszę - potrzebuje porady Kupiłem ostatnio kompresor firmy PARI INHALIERBOY typ: 37.00 niestety kompresor nie ma przewodu powietrznego - nic by w tym nie było dziwnego bo przewody są dostępne tylko że w tym modelu wyjście jest bez gwintu (wydaje mi się że jest stożkowe wciskane) Nie wiecie przypadkiem gdzie można dokupić taką końcówkę bądź cały przewód Przepatrzyłem allegro i nic nie znalazłem - Proszę o pomoc Poniżej zamieściłem zdjęcie może ktoś taki przewód ma i nie jest mu potrzebny Pozdrawiam i z góry dzięki Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj
tombie01 Napisano 6 Listopada 2012 Napisano 6 Listopada 2012 kluczowy jest gwint wydaje mi sie że jak skontaktujesz się z kimś ze sklepow modelraskich albo z aerkami to pomogą ci dobrać końcowkę np na szybkozłączkę którą tam wkręcisz a do niej podłączysz przewód Cytuj
Pakoramirez Napisano 6 Listopada 2012 Autor Napisano 6 Listopada 2012 Niestety tak jak pisałem nie ma tam żadnego gwintu - jest tylko otwór na złączkę w postaci stożka a takiej niestety nie mogę nigdzie znaleźć Cytuj
Jacko Napisano 6 Listopada 2012 Napisano 6 Listopada 2012 To jest kompresorek medyczny do inhalatora. Podejrzewam, że więcej niż 1 bar się z tego nie wydusi. Złącza tam specjalnego do wężyka chyba nie ma. Wygląda na zwykłe tulejki plastikowe wtykane na wcisk. Cytuj
Pakoramirez Napisano 6 Listopada 2012 Autor Napisano 6 Listopada 2012 ludzie podobno tym malują na wyjściu ma 1,3 bara powinno starczyć - a nie wiesz gdzie taką tulejkę można dopaść Cytuj
Pakoramirez Napisano 6 Listopada 2012 Autor Napisano 6 Listopada 2012 cóż nie pozostaje mi nic innego jak spróbować Cytuj
Jacko Napisano 6 Listopada 2012 Napisano 6 Listopada 2012 Bezpośrednio tym aerografu na pewno nie zasilisz, bo nie ma równomiernego ciśnienia, tylko działa jak pompka do akwarium czy samochodowa. Może gdyby pokombinować z jakimiś dodatkowymi zbiornikami, ale w pełni zadowalającego efektu raczej nie uzyskasz. A co do złączki, to po prostu musisz wystrugać np. z jakiejś rurki pvc. Cytuj
kula5nw Napisano 6 Listopada 2012 Napisano 6 Listopada 2012 można spróbować podpiąć to ustrojstwo na złączkę do pompowania materacy albo piłek, są albo plastikowe lub miedziane, sprzedawane w kompletach o różnych średnicach i przekrojach (smukłe do pompowania piłek "do kosza" grubsze "do nogi"), kurcze aż jestem pełen podziwu dla inwencji twórczo-poszukiwawczej w naszym narodzie...he he pozdro Cytuj
Pakoramirez Napisano 6 Listopada 2012 Autor Napisano 6 Listopada 2012 myślisz że wyrzucona kasa ? widziałem w innym temacie że kolega zrobił zbiornik wyrównawczy z butli 5L i ponoć działa mu to viewtopic.php?f=40&t=33286 Jak bym coś takiego na tym moim kompresorku zbudował myślisz że zadziała Cytuj
kula5nw Napisano 7 Listopada 2012 Napisano 7 Listopada 2012 możesz spróbować coś z tego zrobić...ciekawi mnie ilość 2700 l/minutę przepływu powietrza...to mi jakoś kurcze nie pasuje pod sprzęt do aerografu, dobra poszukam instrukcji jutro w necie , bo od tego bym zaczął, a pieniążków to Ty za ten sprzęt nie wydałeś za dużo, na szczęście, jak widzę po cenach na alle.., ebay-u itp, pozdro Cytuj
Jacko Napisano 7 Listopada 2012 Napisano 7 Listopada 2012 W te 2700 litrów na minutę, to ja nie bardzo wierzę. To jest zapewne liczba obrotów jakiegoś silniczka czy częstotliwość drgania membrany. Standardowe minikompresory do aerografów mają coś w granicach 20-30 litrów przepływu. Cytuj
kula5nw Napisano 7 Listopada 2012 Napisano 7 Listopada 2012 poczytałem instrukcję oto fragmenty nas interesujące The pressure-flow relationships showed a wide variation between models, as did flow-rate at the nebulizer (range 3.0–8.0 L·min-1). The mean±SD volume nebulized after 10 min using an initial fill volume of 2.5 and 5.0 mL was 46±9 and 34±12%, respectively. oraz tabele: Table 2. – Pressure Compressor Pari Inhalierboy/Own Pressure kPa 135 L·min-1 4.1 a co do głośności to: Compressors/nebulizer combination 2.5 ml fill volume 5.0 ml fill volume 5 min 10 min 20min 5 min 10 min 20 min 50 64 57 29 71 77 podsumowując Kamil Feliks Sztarbala- w pełni się z kolegą zgadzam od 3 do 8 litrów na minutę to porażka ..a Twój sprzęt to 4,1 litra/minutę a do tego ta głośność, przykro mi ten sprzęcik może może jedynie napełnić powietrzem śniadaniowy woreczek foliowy, bo jeśli chodzi o balony to mam wątpliwości, tyle z mojej strony , powodzenia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi