Jump to content

[MJZ] "Windward Aviation" MD 500 D

Seine
 Share

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Korzystając z ciekawego tematu postanowiłem po raz pierwszy spróbować własnych sił i rozpocząć własny warsztat. Będzie to moja pierwsza diorama po 10 letniej przerwie. Z radością powitam wszelką pomoc merytoryczną i praktyczną od forumowiczów podczas realizacji tego projektu.

001_MJZ%2520MD%2520500%2520Winward%2520Aviation.jpg

Zdjęcie autorstwa Boba Bangertera przedstawia helikopter McDonnell Douglas MD 500 D należący do firmy Windward Aviation podczas ćwiczeń ratowniczych na Maui.

Do budowy modelu mam zamiar użyć połowy zestawu AZ Models pozostałej po nadal niezakończonym The Quiet One, oraz wszelkich samoróbek.

Na razie poszukuję figurek pilota, ratownika i "ofiary" do umieszczenia w noszach. Do tego dojdą okoliczności przyrody.

002_AZ%2520MODEL%25207324%2520OH%25206%2520D.JPG

Inbox wraz z fragmentami ramek :

003_PC135137_crop.jpg

Z konieczności kalki będą musiały być zrobione od podstaw. Jeżeli któryś z Kolegów ma pomysł w jaki sposób przyciemnić oszklenie nie demolując go przy okazji, to czekam na sugestie.

liczę, że ramy czasowe i doping forumowiczów zmobilizują mnie do ukończenia modelu

Przyciemnić oszklenie można farbą Vallejo 939 Smoke (181) na przykład. Jesli chodzi o figurki w tej skali to raczej nie ma co się silić na jakieś wyjątkowe zakupy, może warto wybrać przyzwoitej jakości sylwetki wojaków w miarę zbliżonych pozach i je uzdatnić? Ewentualnie przejrzeć ofertę film produkujących ludziki do modeli kolejowych np Preiser. Można tam wynaleźć cuda...

http://www.micromacromundo.com/preiser-10101-emergency-team.asp