damiusz Napisano 29 Grudnia 2012 Share Napisano 29 Grudnia 2012 Witam! Jak wiadomo, Sidolux jest "naturalnie występującym w przyrodzie" akrylowym lakierem błyszczącym. Moje pytanie jest następujące: czy występuje w "przyrodzie" matowy odpowiednik sidoluxu ? Słyszałem, że można użyć UniGruntu, ale on ma przecież drobinki piasku....? Czy ktoś z Was wie może coś na temat powyższy? Czy ktoś ewentualnie ma jakieś pomysły/ doświadczenia w tej materii?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obalacz panzermitów Napisano 29 Grudnia 2012 Share Napisano 29 Grudnia 2012 Jaki znowu piasek w Unigruncie? Unigrunt to po prostu rozpuszczona żywica akrylowa, środek dość podobny do rozwodnionego wikolu. A matowym odpowiednikiem sidoluxu jest matowy lakier akrylowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiusz Napisano 30 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2012 Jaki znowu piasek w Unigruncie? Racja! Powinienem napisać "piasek", gdyż po wyschnięciu ma bardzo chropowatą powierzchnię. A matowym odpowiednikiem sidoluxu jest matowy lakier akrylowy. Ponawiam pytanie, gdyż powyższa odpowiedź nie wyczerpuje kwestii poruszonej w pytaniu. Czy wśród"niemodelarskich" środków chemicznych dostępnych ogólnie i powszechnie w gospodarstwie domowym lub przydomowym warsztacie znajdziemy substancję mogącą zastąpić z powodzeniem lakier matowy akrylowy? Analogicznie do' niemodelarskiego" Sidoluxu, który zastępuje "modelarski" lakier akrylowy- błyszczący. Mam nadzieję, że teraz moje pytanie jest wystarczająco precyzyjne i jasne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lejgo_inc Napisano 30 Grudnia 2012 Share Napisano 30 Grudnia 2012 Tamiya X-21 Flat Base dodana do Sido powinna załatwić sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiusz Napisano 30 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2012 Tamiya X-21 Flat Base dodana do Sido powinna załatwić sprawę. Dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 30 Grudnia 2012 Share Napisano 30 Grudnia 2012 Ale dodana w odpowiednich proporcjach. Różni ludzie różnie podają: Sido/Future : Flat Base 3:1 5:1 a nawet 10:1 wtedy możemy też otrzymać "satynowy odpowiednik Sido" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi