damiusz Napisano 29 Grudnia 2012 Napisano 29 Grudnia 2012 Witam! Jak wiadomo, Sidolux jest "naturalnie występującym w przyrodzie" akrylowym lakierem błyszczącym. Moje pytanie jest następujące: czy występuje w "przyrodzie" matowy odpowiednik sidoluxu ? Słyszałem, że można użyć UniGruntu, ale on ma przecież drobinki piasku....? Czy ktoś z Was wie może coś na temat powyższy? Czy ktoś ewentualnie ma jakieś pomysły/ doświadczenia w tej materii?? Pozdrawiam Cytuj
Obalacz panzermitów Napisano 29 Grudnia 2012 Napisano 29 Grudnia 2012 Jaki znowu piasek w Unigruncie? Unigrunt to po prostu rozpuszczona żywica akrylowa, środek dość podobny do rozwodnionego wikolu. A matowym odpowiednikiem sidoluxu jest matowy lakier akrylowy. Cytuj
damiusz Napisano 30 Grudnia 2012 Autor Napisano 30 Grudnia 2012 Jaki znowu piasek w Unigruncie? Racja! Powinienem napisać "piasek", gdyż po wyschnięciu ma bardzo chropowatą powierzchnię. A matowym odpowiednikiem sidoluxu jest matowy lakier akrylowy. Ponawiam pytanie, gdyż powyższa odpowiedź nie wyczerpuje kwestii poruszonej w pytaniu. Czy wśród"niemodelarskich" środków chemicznych dostępnych ogólnie i powszechnie w gospodarstwie domowym lub przydomowym warsztacie znajdziemy substancję mogącą zastąpić z powodzeniem lakier matowy akrylowy? Analogicznie do' niemodelarskiego" Sidoluxu, który zastępuje "modelarski" lakier akrylowy- błyszczący. Mam nadzieję, że teraz moje pytanie jest wystarczająco precyzyjne i jasne. Pozdrawiam Cytuj
lejgo_inc Napisano 30 Grudnia 2012 Napisano 30 Grudnia 2012 Tamiya X-21 Flat Base dodana do Sido powinna załatwić sprawę. Cytuj
damiusz Napisano 30 Grudnia 2012 Autor Napisano 30 Grudnia 2012 Tamiya X-21 Flat Base dodana do Sido powinna załatwić sprawę. Dzięki Pozdrawiam Cytuj
ariel007 Napisano 30 Grudnia 2012 Napisano 30 Grudnia 2012 Ale dodana w odpowiednich proporcjach. Różni ludzie różnie podają: Sido/Future : Flat Base 3:1 5:1 a nawet 10:1 wtedy możemy też otrzymać "satynowy odpowiednik Sido" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi