manas Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Szanowni Koledzy, z jakiego zestawu lub z jakiego zestawu z jakimi dodatkami najlepiej wykonać polskiego (mam na myśli te z zestawów kalek Toro) Shermana IIA? Dragon 6083 wymaga zmian (jak dużych)? I druga kwestia: czy w polskich siłach zbrojnych używano Shermany M4A1 "direct vision"? Z góry dzięki za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Coś specjaliści od Shermanów nie bardzo ci chcą pomóc. Jeżeli chodzi o Shermany w Polskich barwach polecam książki "Polskie Shermany" vol. I i II wydawnictwa militaria. Co do Shermanów IIa (M4A1(76)w) to łatwo dostępny jest ten model Dragona o którym wspomniałeś oraz Italeri 0225. Zaletą zestawu Dragona jest to że ma gąsienice typu T48. Ogólnie polecam tą stronę trochę tam o Shermanach jest: http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/ Najlepiej aby wypowiedział się ktoś kto lepiej zna się na rzeczy, osobiście sam przymierzam się do zrobienia kolejnego Shermana z haubica 105mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Hej.Jesli moge sluzyc rada-shermanoholik ze mnie zaden-przy budowie modelu danego egzemplarza nalezy dosc mocno analizowac zdjecia oryginalu.Polskie shermany to trudny temat,duzo trzeba sie domyslac. W sumie dosc ciezko zbudowac poprawny model z jednego zestawu,dobrze miec jakiegos dawce. A odnosnie wyboru zestawu,nie jestem fanatykiem Dragona chociaz jego zakup procentuje na przyszlosc,zawsze cos zostanie do nastepnego.Plusem sa blaszki ale za jego cene mamy Italeri 225 razem z Friulami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2013 Dzięki Panowie za odzew:) Szukam też cały czas na własną rękę (tzn. wertuję net;)), i na pwm-ie znalazłem dosyć miażdżącą ocenę zestawu Dragona; co więcej, wypowiadający sie wskazują raczej na Italeri. Przyznaję się, że po prostu chcę zrobić w miarę poprawny (tzn. bez rażących błędów) model IIA, bez większych ambicji merytorycznych, stąd to moje wołanie ;) o pomoc. No wiem, że to świętokradztwo, ale chyba każdemu zdarza się taki kaprys, jeżeli model leży poza naszymi wiodącymi obszarami zainteresowań. @wojtas: Italerka plus Friulki i lufa np. RB będą bardziej czy mniej poprawne merytorycznie, niż Dragon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Sam popelnilem 225 z Italeri z friulami ale bez RB lufy http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=81&t=29147 Mial to byc model wozu T 262454 z 2 Pulku Pancernego Militaria192-Polskie Shermany Wydaje mi sie ze najwazniejsze rzeczy byly poprawne czyli wieza,gesi i kola jezdne.Ale tak jak napisalem szpecem to ja nie jestem.Moze uderz w p.w do tworcow ciekawszych warsztatow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2013 OK, dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Jeśli zdecydujesz się na alteri (ktury polecam) to zwróć uwagę na rozłożenie narzędzi na tyle kadłuba bo porównywałem kiedyś ze zdjęciami z wydawnictwa militarjia i był inny rozkład z tego co pamiętam choć nie wiem po której stronie leżał błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2013 Dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Jeśli zdecydujesz się na alteri (ktury polecam) to zwróć uwagę na rozłożenie narzędzi na tyle kadłuba bo porównywałem kiedyś ze zdjęciami z wydawnictwa militarjia i był inny rozkład z tego co pamiętam choć nie wiem po której stronie leżał błąd Z tego co pamiętam jak robiłem swojego M4A1(76)w z Italeri na górnej płycie rozkład narzędzi jest dobry. Najlepiej samemu poukładać bo nie pamiętam czy tam były zaznaczone czy znaki znikły po robieniu fraktury odlewu. Tu masz zdj. mocowań: Nie jestem tylko pewny co do klucza na kuprze za półką. A lufę zamiast abera można zakupić taką Jordi Rubio na którą jest aktualnie promocja na mojehobby.pl http://www.mojehobby.pl/products/76mm-M1A1-M-4.html Ja w swoim ją zastosowałem. Jak wygląda widać w galerii czy też w moim portfolio. Powodzenia z modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2013 Dzięki za wszystkie rady i wyjaśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Jeśli zdecydujesz się na alteri (ktury polecam) to zwróć uwagę na rozłożenie narzędzi na tyle kadłuba bo porównywałem kiedyś ze zdjęciami z wydawnictwa militarjia i był inny rozkład z tego co pamiętam choć nie wiem po której stronie leżał błąd Z tego co pamiętam jak robiłem swojego M4A1(76)w z Italeri na górnej płycie rozkład narzędzi jest dobry. Najlepiej samemu poukładać bo nie pamiętam czy tam były zaznaczone czy znaki znikły po robieniu fraktury odlewu. Tu masz zdj. mocowań: Nie jestem tylko pewny co do klucza na kuprze za półką. A lufę zamiast abera można zakupić taką Jordi Rubio na którą jest aktualnie promocja na mojehobby.pl http://www.mojehobby.pl/products/76mm-M1A1-M-4.html Ja w swoim ją zastosowałem. Jak wygląda widać w galerii czy też w moim portfolio. Powodzenia z modelem Błende jest zaje się ułozenie łopaty powina być ona po zewnecznej lewej stronie liny holowniczej a w modelu umiejscowiona jest po prawej kolega wojtas zrobił prawidłowo w swoim viewtopic.php?f=81&t=29147 oczywiście nie jestem do końca pewny która wersjia jest poprawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Błende jest zaje się ułozenie łopaty powina być ona po zewnecznej lewej stronie liny holowniczej a w modelu umiejscowiona jest po prawej kolega wojtas zrobił prawidłowo w swoim viewtopic.php?f=81&t=29147 oczywiście nie jestem do końca pewny która wersjia jest poprawna Wg instrukcji Italeri pokazuje że lina idzie od zewnętrznej a na monografiach z oznaczeniami lina jest od wewnątrz, podejrzane no nie ? Jest tak jak mówisz lina jest od wewnątrz na zdj. jest przecież pokazane mocowanie. Ja w swoim Shermanie wymieniłem line na stalową tyle że wkleiłem po zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 10 Stycznia 2013 Share Napisano 10 Stycznia 2013 Błende jest zaje się ułozenie łopaty powina być ona po zewnecznej lewej stronie liny holowniczej a w modelu umiejscowiona jest po prawej kolega wojtas zrobił prawidłowo w swoim viewtopic.php?f=81&t=29147 oczywiście nie jestem do końca pewny która wersjia jest poprawna Wg instrukcji Italeri pokazuje że lina idzie od zewnętrznej a na monografiach z oznaczeniami lina jest od wewnątrz, podejrzane no nie ? Jest tak jak mówisz lina jest od wewnątrz na zdj. jest przecież pokazane mocowanie. Ja w swoim Shermanie wymieniłem line na stalową tyle że wkleiłem po zdjęciach. Ja zauwarzyłem jak szukałem zdjęc z ułożeniem liny bo też wymieniałem Podobno italeri wzorowało się na jakimś okazie muzealnym ktury był pomieszaniem kilku wersji ale dragon też ma takie wpadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi