hadzi Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Postanowilem sprawdzic tak dla relaksu co jest warty nowy Jak-3 Zvezdy w wersji Snap Fit, czyli zestaw do skladania bez uzycia kleju. Model wyglada ladnie i sklada sie doskonale za 2 wyjatkami: 1. polaczenie kadlub-skrzydlo nie wyszlo z dwoch wzgledow: - wedlug Z ma sie zachaczyc o nosek w ksztalcie krawedzi natarcia odlany w kadlubie i wprowadzenie prostokatnych wpustow w gniazda skrzydla. Coz prostokatne wpusty ida po luku i maja wejsc w prostokatne gniazda, to nie moze funkcjonowac. Powinny byc te wpusty w ksztalcie trapezu. Ja troche odcialem z noska w kadlubie i jakos wskoczylo - kolejny zgrzyt tu to linia podzialowa biegnaca minimalnie ponizej naturalnej lini granicznej owiewki przejscia kadlub-skrzydlo. Pomimo szpachlowania wyszla mi po malowaniu a uzyta farba nie pozwolila na szlifowanie (akrylowy AKAN) 2. zatrzaski owiewki, tez ciezko wchodza i z obawy przed przelozeniem sie naprezen na pekniecia oszklenia odcialem jeden z noskow. Oczywiscie pomimo doskonalego spasowania elementow w gniazda, nie oparlem sie uzyciu kleju. Malowanie to moim zdaniem fantasia poetica. Pokazuje on samolot z rysunku Pana Radomskiego z 1947r po przemalowaniu na powojenne kamo zielono-niebieskie. W zwiazku z brakiem materialu pozwolilem sobie rowniez na drobne odstepstwo w kroju cyfry i zastosowalem szachownice zgodne z regulaminem 50cm kadlub i ogon oraz 70cm skrzydlo. Znane sa jak dotychczas 2 zdjecia i jeden film z polskimi Jak-3. Oba przedstawiaja ten sam samolot w szaro-szarym kamo i prawdopodobnie cyfra 2 lub 7 (widac tylko skosna belke cyfry w trojkacie plat-golen i granica kadru. Film to kilku sekundowa sekwencja przelotu i niestety nie udalo mi sie na niej niczego dostrzec poza szachownica na nosie i ogonie oraz plamy mogacej byc szachownica i / lub numerem na kadlubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2013 Adas nie prowokuj! Hala montazowa pelna, ale caly przyszly tydzien nie ma mnie w domu, kolejny przez 3 dni i tak samo nastepny 4 dniu. Najblizsze ukonczenia sa masakryczny UTI-4 z zywicy oraz Nieuport Ni-83 i Gloster Guntlet. Moze wrzuce fotki z hali montazowej , zastanowie sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 i jeden film z polskimi Jak-3.Oba przedstawiaja ten sam samolot w szaro-szarym kamo i prawdopodobnie cyfra 2 lub 7 (widac tylko skosna belke cyfry w trojkacie plat-golen i granica kadru. Film to kilku sekundowa sekwencja przelotu i niestety nie udalo mi sie na niej niczego dostrzec poza szachownica na nosie i ogonie oraz plamy mogacej byc szachownica i / lub numerem na kadlubie. No niestety, mi też się nie udało. Gapiłem się i nic, może trzeba obejrzeć oryginalną taśmę, żeby zobaczyć coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 No i na arkuszu BEGEMOT znajdiją się dwa malowania - ale to też może być fikcja!? http://imageshack.us/photo/my-images/824/72047yak3p2.pdf/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi