nera Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 Siema;) Mam do was taką sprawę. Od dwóch/trzech lat nic nie sklejam z przyczyn finansowych. Ostatnio sytuacja moja się poprawiła, ale nie jest, aż tak dobrze jak 3 lata temu, w związku z tym chciałbym powrócić do modelarstwa. Wcześniej sklejałem czołgi w 1:35... Teraz jednak zastanawiam się nad zmianą skali, głównie z przyczyn finansowych. I tu rodzi się garść moich pytań? Jaka jest różnica w cenie miedzy skalami 1:48 a 1:35? Czy jest ona wyraźna i czy opłaca się zmieniać swoje preferencje? Jak to wygląda pod względem merytorycznym? Czy uproszczenia w samym modelu w skali 1:48 w porównaniu do 1:35 są wyraźne czy też nie ma tragedii? Jacy producenci przodują w skali 1:48? W 1:35 (jesli chodzi o druga wojne) to generalnie w sporym uproszczeniu dragon bił się z tamiya. A jak wygląda to w 1:48? Po pobieżnym zbadaniu tematu różnicy w cenie zauważyłem w przypadku częsci modeli, w innych modelach nie... Również nie zauważyłem za bardzo obecności dragona w tej skali. Dla tego proszę Was o radę, pomoc, odpowiedź na moje pytania etc. Pozdrawiam;) PS. nie wiem czy we właściwym miejscu założyłem ten temat, jeśli nie to bez wahania przenosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 witam ja kleję 35 a przeskoczyłem w drugą stronę, tj z 48 na 35 między innymi z takiego powodu ze modele w 35 są dokładniej wykonane, oraz że jest do nich bardzo wiele akcesoriów. Kleję współczesne modele i miałem spory problem ze znalezieniem figur współczesnych wojaków w skali 1/48 . . . Trudno powiedzieć mi jaki jest stan na dzień dzisiejszy, lecz kiedyś dostępność modeli w 48 również była ograniczona, patrząc teraz na allegro nie jestem pewien czy modele w pancerne w 1/48 są takie tanie . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nera Napisano 19 Lutego 2013 Autor Share Napisano 19 Lutego 2013 Właśnie też oglądałem co się dzieje na allegro w tej skali. I ceny łagodnie mówiąc, mnie zdziwiły... bo w większości wcale nie są jakieś tańsze od odpowiedników w 35... Choć pare tanich sztuk (w okolicach 60/70 zł za model tamki) widziałem też... Brak dodatków mnie jakoś wielce nie boli... Nigdy nie korzystałem z jakiś blaszek etc. (za cienki w uszach zawsze byłem). Mnie wystarczą tylko metalowe lufy, ew żywiczny zimm... etc... Ale mam dalej wątpliwości co do tego przejścia z 1:35 na 1:48... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 Bo tamiya ma 2 gwiazdki i tam trzeba płacić podwójnie.....sam zastanawiałem się czy nie popełnić modelu w skali 1:48 ale na pewno to nie będzie tamiya. Zawsze można zrobić tego Shermana, KW z H/B albo tygrysa z AFV ; ) na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 Raczej cenowo podobnie. Nie widze jakiejs wielkiej roznicy. Roznica w 48 jest miedzy konkurecja jak juz kolezy wspomnieli. Ja osobiscie do tej pory kleilem tylko 48 i niezamiezam jakis zmian mimo iz nie ma takiej oferty jak w 35. Pojazdy sa mniejsze mniej miejsca zajmoja oczywiscie kosztem zdetalowania ale cos za cos. Zimmerint tez mozna samemu wyskrobac w 48 co jeszcze obnizy koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi