damiusz Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Witam! Nie jestem zadowolony z efektu malowani. Model trzeba umyć. Słyszałem, że nadaje się do tego Kret. W jakich proporcjach go rozrobić (ile łyżek na litr wody)? Woda ma być gorąca do rozrabiania, a do wystudzonej należy wsadzić model, czy rozrabiać Kreta w wodzie zimnej? Jak długo musi trwać taka kąpiel? Czy farba schodzi sama, czy trzeba jej "pomóc" jakąś szczoteczką? Czy po moczeniu modelu w krecie należy go czymś neutralizować, czy wystarczy tylko dokładnie i obficie model wypłukać? Dzięki z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Wiem tyle że, w gorącej wodzie to nieźle buzuje ten krecik...zalecam daleko idącą ostrożność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 4 Marca 2013 Share Napisano 4 Marca 2013 Po pierwsze - jakimi farbami model malowany ? Jeżeli akryle to kret nie bardzo się nadaje, jak emalie to ok. Ja sypałem kreta w granulkach, pół opakowania na litr wody. W ciepłej szybciej się rozpuści, ale rób to najlepiej na zewnątrz. Do letniego roztworu włóż model. Po kilkudziesięciu minutach farba zacznie schodzić. Trzeba trochę temu procesowi pomagać, farba będzie się trzymać w zakamarkach. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 4 Marca 2013 Share Napisano 4 Marca 2013 damiusz - daj spokój z kretem. Po pierwsze kreta można użyć tylko raz. Po drugie nie zawsze rozpuszcza farbę, często cały kret osadza się na dnie słoika i części pływają po powierzchni w małej ilości roztworu (tak wynika z moich obserwacji). Śmierdzi, paruje ostrym gryzący oparem. Polecam DOT-3 - możesz używać wiele razy, nie śmierdzi i nie niszczy tak mocno rąk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiusz Napisano 4 Marca 2013 Autor Share Napisano 4 Marca 2013 Dzięki ,Panowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Marca 2013 Share Napisano 26 Marca 2013 Proszę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi