zigihammer Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Panowie, dziś śmignąłem podkład na model, siadł ładnie - Surfacer 1200 + firmowy rozcieńczalnik. Wszystko ładnie i pięknie wyschło, zabrałem się za pre shading i tu pojawił się problem.. dość irytujący. Pactra + wódka dobrze sprawdza się do malowania, ale przy ograniczonej przepustowości podawania farby do cienkich linii dysza zapycha się co pewien czas - dysza 0,2. Malowałem przy ciśnieniu koło 1,2 atm - mniej więcej. Jaki retarder stosujecie do pactry ? Cytuj
Mierzu Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Moim zdaniem jak zmienisz farby Pactra na np. Tamiyi rozcieńczane Leveling Thinner ( z opóźniaczem w składzie),zapomnisz, co to jest zapychanie dyszy. Cytuj
kwiatektatek Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Albo pactrę rozcieńczaj tym samym co surfacera. Cytuj
rhinoceros Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Hej, spróbuj zapatrzyć się w retarder do artystycznych farb akrylowych... W rozsądnych proporcjach działa! Ale Mierzu- ma rację- Tamiya to dobry wybór... Pozdrawiam! Cytuj
Piotr_P Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Możecie przedstawic wygląd opakowania tamiya' bo znajduję tylko w grafice google produkt gunze, a na stronie tamiya jest thinner oraz retarder więc które to o czym piszecie. Chyba że chodzi właśnie o gunze leveling thinner .... Cytuj
zigihammer Napisano 9 Marca 2013 Autor Napisano 9 Marca 2013 Color Leveling thinner pasuje do Pactry ? W sumie, do samego pre shadingu zakupie akrylową Tamiyę, na malowanie w normalnym trybie pactrami nie narzekam, ale pre shading to horror. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi