r0bson Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Witam wszystkich na wstępie chciałbym zapytać czy to nie jest jakiś fake, bo zdjęcia można zawsze przefabrykować, a natrafiłem na niego chodząc po jednej z witryn. Drugie pytanie bo tematu w wyszukiwarce nie spotkałem, czy jest już lub gdzieś w projektach owy samolot, zadziwia konstrukcją model byłby pewnie też fajny. Reszta w linku http://www.sadistic.pl/ekranoplan-lun-vt184138.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 19 Marca 2013 Autor Share Napisano 19 Marca 2013 na pierwsze znam już odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 jeśli pytasz o model to chyba gdzieś widziałem żywiczny ale nie pamiętam skali... ps chyba jednak znalazłem 1:300 http://www.hlj.com/product/PITCS-29 1:144 http://www.anigrand.com/AA4014_Lun.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Ło matko, temat przewijał się od 2009 wiele razy na forum, a i google po wpisaniu magicznego słowa "ekranoplan" zaoszczędziły by Tobie kompromitacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 20 Marca 2013 Autor Share Napisano 20 Marca 2013 Nie kompromitacji bo pierwszy raz spotkałem ten samolot:-) a forum jest od tego aby pytać no chyba że chodzi tu tylko o relacje modelarskie a pytam sie o model bo myślałem że ktoś go już sklejał i chodzi mi głównie o składalność ale ok temat do usunięcia:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireksir Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 To nie jest samolot. Jednostka ta zaliczana jest w poczet Marynarki Wojennej. To po prostu bardzo szyba duża łódź - podawano że rozwijała prędkość do 200 węzłów. Spalanie było gigantyczne ale nie o to chodziło. Pęd podnosił całą jednostkę nad wodę ale nie było możliwości zmiany toru lotu nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Excalibur Napisano 21 Marca 2013 Share Napisano 21 Marca 2013 Irku, wydaje mi się, że ekranoplan to w większej mierze aeroplan niż łódź. A to choćby z tego względu, że większość zjawisk towarzyszących jego poruszaniu się oparte są na aerodynamice (efekt przypowierzchniowy), nie hydrodynamice. Acz sam do końca nie potrafię zakwalifikować tego pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Marca 2013 Share Napisano 21 Marca 2013 Jako relikt dawnej epoki proponuję. Oprocz typowych łodzi latających nic innego nie udało się stworzyc do seryjnej produkcji. Wyżej wymieniony Łun czy amerykański Sea Dart jako myśliwiec startujący z wody. To bardziej praktyczne sprawdzenie teorii czy to będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 21 Marca 2013 Autor Share Napisano 21 Marca 2013 Dzięki koledzy za informacje ostatecznie szkoda że łuń nie mógł latać, bo może teraz na jakiś pokazach robiłby low-pass , swoim widokiem jest tak brzydki że aż piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi