Marek Świderski Napisano 4 Października 2007 Share Napisano 4 Października 2007 Chciałem zrobić to tak: podpiąć do aero zbiornik np. 5L a od zbiornika pompkę od roweru. Napełnił bym pierw. zbiornik, uruchomił aero i co chwila dopompowywał powietrze, co Wy na to? P O W O D Z E N I A ( przy pompowaniu ) chcesz malować model czy ciągle uzupełnić powietrze w zbiorniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grześ1541804924 Napisano 4 Października 2007 Autor Share Napisano 4 Października 2007 Witam, to może zrobię tak: jak wymyśle coś sensownego to się tym pochwale, to będzie najlepsze rozwiązanie Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 4 Października 2007 Share Napisano 4 Października 2007 Jak już to trzeba napąopowane koło od samochodu (lub czegoś innego) podłączyc do aero...może gwint będzie pasował jesli nie to trzeba coś wymyślic , ale opona jest cool. Mniej się napompujesz przy tym. A co do OPONY to już na forum ten pomysł był przedstawiany(chyba w temacie o budowie Hornet'a) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 4 Października 2007 Share Napisano 4 Października 2007 Można też sobie kupić przenośny kompresorek samochodowy i też jest ok. Sam tak używam. Jest tylko jedno ograniczenie - nie może pracować dłużej niż chyba 20 minut, bo się grzeje. A kompresorek kosztuje ok. 20 zł na Allegro. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grześ1541804924 Napisano 4 Października 2007 Autor Share Napisano 4 Października 2007 Można też sobie kupić przenośny kompresorek samochodowy i też jest ok. Sam tak używam. Jest tylko jedno ograniczenie - nie może pracować dłużej niż chyba 20 minut, bo się grzeje. A kompresorek kosztuje ok. 20 zł na Allegro. Tak Kermit Twój pomysł jest genialny z tym, że niestety zanim kupiłem aero już byłem w sklepie miałem ten kompresor w rękach ja patrzę a on potrzebuje...10A. Normalnie masakra, miałem już przygotowany zasilacz z tym, że 3A. A trafo 10A (120W) kosztuje tak w granicy 60zł (więcej niż aero). Więc teraz musze trochę kombinować. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 4 Października 2007 Share Napisano 4 Października 2007 Można też sobie kupić przenośny kompresorek samochodowy i też jest ok. Sam tak używam. Jest tylko jedno ograniczenie - nie może pracować dłużej niż chyba 20 minut, bo się grzeje. A kompresorek kosztuje ok. 20 zł na Allegro. Tak Kermit Twój pomysł jest genialny z tym, że niestety zanim kupiłem aero już byłem w sklepie miałem ten kompresor w rękach ja patrzę a on potrzebuje...10A. Normalnie masakra, miałem już przygotowany zasilacz z tym, że 3A. A trafo 10A (120W) kosztuje tak w granicy 60zł (więcej niż aero). Więc teraz musze trochę kombinować. Pozdrawiam Grzegorz Skoro sam tego używam, to chyba sobie jakoś musiałem poradzić, prawda? I owszem, poradziłem sobie. Masz rację, że taki kompresor potrzebuje 10A. Ja na szczęście mam kilka zasilaczy typu AT ze starych komputerów (tych jeszcze, które same się nie wyłączały - nie wnikając w szczegóły typów AT) i jeden z nich pracuje jako zasilacz do kompresorka. A te zasilacze (w zależności od typu) dawały nawet 15A. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grześ1541804924 Napisano 4 Października 2007 Autor Share Napisano 4 Października 2007 Witam, Kermit - Wielkie Dzięki za pomysł dopiero teraz sobie uświadomiłem, że mam lekko uszkodzony zasilacz, wymienię stabilizator i gra i buczy Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 4 Października 2007 Share Napisano 4 Października 2007 Witam, Kermit - Wielkie Dzięki za pomysł dopiero teraz sobie uświadomiłem, że mam lekko uszkodzony zasilacz, wymienię stabilizator i gra i buczy Pozdrawiam Grzegorz Tylko dobrze by było, gdyby był to starego typu AT, gdyż ATX mają to do siebie, że już nie jest je tak łatwo za pomocą wyłącznika włączyć i wyłączyć... Oczywiście, da się to zrobić, ale trzeba je nieco przerobić. AT natomiast miały klasyczny przełącznik i było ekstra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grześ1541804924 Napisano 4 Października 2007 Autor Share Napisano 4 Października 2007 Witam, zasilacz naprawiony, uruchomiony, sprawdzony Hmm… tylko, że on daje na maxa 10A o ile dobrze pamiętam właśnie spalił się dlatego, że nowa karta graficzna potrzebowała więcej mocy, teraz boje się, że to samo stanie się gdy podłączę kompresor samochodowy. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 4 Października 2007 Share Napisano 4 Października 2007 Nie masz się co obawiać. Jak kompresor będzie pracował z aerografem, to weźmie max 7A. Pobór prądu zwiększa się, gdy ciężej jest pompować powietrze - czyli w przypadku aerografu rzadko się to zdarza. Gdybyś pompował oponę, to wyglądałoby to tak, że na początku pobór byłby ok. 5A i zwiększałby się w miarę wzrastania ciśnienia w oponie aż do znamionowych 10A, gdyż coraz ciężej byłoby pompować powietrze z tą samą szybkością. Poza tym chyba nie będziesz używał aerografu non-stop tak długo, jak używa się karty graficznej... Jakoś sobie nie wyobrażam ciągłej pracy aerka przez 2h. W końcu nie malujemy TIRa w skali 1:1... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grześ1541804924 Napisano 7 Października 2007 Autor Share Napisano 7 Października 2007 Witam, symbolicznie przykleiłem uzbrojenie oraz podwieszenia. Pomału zbliżam się do etapu malowania, główną przeszkodą jest brak kompresora do aero, lecz to tylko kwestia czasu (góra 21 dni). F-16 klei się przyjemnie, jestem bardzo z tego zadowolony. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 7 Października 2007 Share Napisano 7 Października 2007 Wklejenie podwieszeń i uzbrojenia przed malowaniem nie było dobrym posunięciem.Będzie Ci ciężko to wszystko pomalować w ten sposób i będą robić się zacieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grześ1541804924 Napisano 13 Marca 2008 Autor Share Napisano 13 Marca 2008 skasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi