balcers Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Witam Wszystkich modelarzy,jestem początkującym modelarzem i postanowiłem ze rozpocznę zabawe z ciężarówkami.Jest to mój pierwszy model więc z góry przepraszam za niedociągnięcia i błędy. Truckiem którego wybrałem jest Man tgx xxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dafxf1 Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Malowałeś go czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balcers Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2013 tak model malowany 1.warstwa podkład akrylowy Novol 2.warstwa baza perłowa z motocykla Triumph speed triple (Lucifer orange) 3.warstwa lakier akrylowy bezbarwny Novol ale za bardzo nie jestem zadowolony ponieważ widać gdzie nie gdzie syfki,a boje się trochę zeszlifować i wypolerować żeby nie przetrzeć lakieru:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dafxf1 Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Pozbyłeś się już "pomarańczowej skórki"? to link do takiego gościa, który składa model i tłumaczy jak dobrze pomalować model i jak pozbyć się "pomarańczowej skórki". Zobacz film 7 i 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco12041976 Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam, lakier bazowy malowałeś na jedną warstwę? i to samo dotyczy lakieru bezbarwnego? baza powinna być położona na 1,5 warstwy, natomiast bezbarwny na 2,5. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balcers Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2013 wielkie dzięki za link troche podziałałem i opłaciło sie efekt dużo lepszy,jak znajde chwilke to wstawie fotki z postepu pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balcers Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2013 najmocniej przepraszam za złe opisanie mojej procedury lakierowania, podkładu dałem 2 cienkie warstwy następnie podkład szlifowałem na mokro papierkiem o gradacji 2500 następnie położyłem 3 warstwy bazy i na to 3 warstwy lakieru bezbarwnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dafxf1 Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Dlaczego nie pomalowałeś zbiornika paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Dlaczego nie pomalowałeś zbiornika paliwa Przeciez kolega pisal na poczatku, ze jest poczatkujacym modelarzem, cos sie tak doczepil tego malowania? Balcers, daj spokoj z tym przepraszaniem za niedociagniecia, w koncu to Twoj pierwszy model, dopiero zaczynasz, wiec daj sobie czas na postepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balcers Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 z tym zbiornikiem to naprawdę zapomniałem ale teraz jak patrze na model to trochę mnie to razi ale pomyślałem sobie ze już tak zostawię bo jak zacznę kombinować to coś popsuje,cóż człowiek uczy się na błędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dafxf1 Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Przeciez kolega pisal na poczatku, ze jest poczatkujacym modelarzem, cos sie tak doczepil tego malowania? No to co, że jest początkującym modelarzem, przecież mógł pomalować zbiornik. Balcers pozbyłeś sie już "pomarańczowej skórki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balcers Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 już prawie jeszcze trochę muszę nad tym popracować ale czas mi nie pozwala (non stop w trasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dafxf1 Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Zrób zdjęcia z postępu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balcers Napisano 20 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2013 witam po dość długiej przerwie,prace przy manie idą bardzo wolno ze względu na brak czasu(praca). Z zadań które wykonałem na dzień dzisiejszy to wypolerowanie Mana,oraz lekkie dłubnięcie przy wnętrzu ,na uszczelki szyb nie patrzcie będą jeszcze poprawiane,zeszły po tym jak szlifowałem powierzchnie papierkiem Manik po polerce Po polerce wziąłem się za pomalowanie blendy przeciwsłonecznej,do tego użyłem farby transparentnej firmy Motip do lamp samochodowych,ponieważ blenda ta musi być że tak powiem przezroczysta Zająłem sie również wnętrzem ale to jest raczej ciężki temat,chciałem uzyskać kolor jasnej skóry ale wyszło trochę za jasne i myślę ze będę to jeszcze raz malował jak znajdę troszeczkę ciemniejszy kolor .Jeżeli ktoś z kolegów miałby jakieś propozycje co do koloru to bym był wdzięczny Następnym etapem prac jest wklejenie szyb oraz kloszy reflektorów,tylko musze dokonac zakupu kleju do przyklejenia tych elementów,ponieważ wyczytałem że kleje do modeli lub te CA potrafią zniszczyć ten delikatny i przezroczysty plastik z którego są wykonane szybki a nie chciałbym popełnić takiego błędu więc wole poczekać i zamówić odpowiedni klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maggot97 Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 Następnym etapem powinno być chyba jednak zmycie tego wszystkiego i pomalowanie raz jeszcze, bo te brązowe wstawki chyba za mocno się "rozlały". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 Hejo, zakup taśmę maskującą tamiya, jeśli jeszcze nie posiadasz. Dużo to da twojemu modelowi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balcers Napisano 2 Września 2013 Autor Share Napisano 2 Września 2013 Witam po długiej przerwie Manik został ukończony,sorki ale nie było kiedy wstawiać więcej fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kangurek Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Cześć Mi się podoba, jak na pierwszy model to Ci się udał. Zrób proszę galerię i daj parę fotek ze zbliżeniami. Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balcers Napisano 2 Września 2013 Autor Share Napisano 2 Września 2013 Galerię postaram się wykonać jak najszybciej,ale muszę postarać się o lepszy aparat bo widzę ze moja cyfrówka nie robi ładnych fotek,no i muszę poszukać ładnego pleneru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Man piekny, szczegolnie detale jak uszczelki, swiatla, itp. bardzo dopracowany, prosty w kolorystyce, bardzo przyzwoicie Ci wyszedl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi