Skocz do zawartości

Piotr Wielki 1:350 TRUMPETER

kalaruch

Rekomendowane odpowiedzi

Wstawię już relację, bo model zaczęty, nie będę się czaił z pracą, w wolnej chwili wrzucę coś i zrobię, bo póki co mam za dużo rozgrzebanych rzeczy (któż z nas tak nie robi hehe).

1527_rd.jpg

1527_2009514181338.jpg

Krążownik rakietowy ZSRR a teraz Rosji - piękny, z ostrym dziobem jak to mają okręty made in ZSRR...

Zaczęty przez Pawlika, był pomalowany, ale farba zdążyła się złuszczyć i trzeba on nowa malować.

Model tak duży że nie mieścił się w wiadrze ani butli 5l, wanna nie mogła być - bo metalowa (2h posiedział ale nie ryzykowałem zeżarcia jej przez kreta). I tak model powędrował do pracy - w wannie ociekowej z tworzywa, służącej do czyszczenia filtrów, rozrobiłem butlę kreta i wrzuciłem kadłub i pokłady:

Zdj%C4%99cie0360.jpg

Potem płukanie i odczepianie resztek farby:

Zdj%C4%99cie0361.jpg

Model powędrował do pudła znów ;) Skleiłem kadłub, ale muszę skończyć uboota typ XXIII i MG42, więc niech mnie nie rozprasza chwilowo!

• 2 weeks later...
Tu bym się spierał, blachy WEMa są po 49 ojro, promocja u jankesów za 57 baksów. Minimalnie mniej, ale jednak

Gdy przesylka z Yankeeslandu przyjdzie do Europy, zaprosi Cie urzad celny i przywali VAT. Oczywiscie nie od tych 57 bakasow, ale dolicza koszty przesylki i rypna 23% od calej kwoty. To teraz policz co Ci sie bardziej oplaci. Do tego na przesylke z USA musisz czekac co najmniej 2 tyg., tu bedzie w ciagu 2-3 dni.

Na przesyłkę z GMM najdłużej czekałem dziesięć dni (wtedy, gdy jakiś wulkan na Islandii dał głos...), normalnie przychodzi po dniach siedmiu... I żaden urząd celny się nie przyczepia, bo nadawca przesyła blaszki jako gift... Flyhawk też tak robi...

Oj to mnie Pawlik wkopał numerant w model ;)

Jesli Ci potrzebne, kupie blachy i wysle poleconym do Polski. Kwestie zwrotu pieniedzy obgadamy przez pw. Na forum sa ludzie, ktorym wyswiadczylem przysluge i ufam, ze potwierdza moja uczciwosc.

Jeżeli chodzi o sklep: https://shop.modellmarine.de/ , to śmiało mogę polecić. Zamawiałem kilka razy i przesyłka bez problemu po paru dniach był w Polsce. Można płacić przez PayPal. Tak na marginesie czy do widocznego lotniskowca posiadasz blachy WEM lub GMM? Pytam dlatego, że kilka modeli z kolekcji Pawlika trafiło na Allegro między innymi wspomniany lotniskowiec tylko, że był on z blachami. Czy to ten sam zestaw?

• 1 year later...

haha tak się zapuściłem i zdziadziałem że prawie mam ukończonego Piotrka

Ku chwale Pawlika, gablota gotowa, podstawka do wykonania została. W Piotrku zostało mi zamontowanie Kasztanów (Kortików), zamocowanie anten, szalup i olinowania. Fotki za niedługo!!

• 3 months later...

Oj obijam się jak obibok wybaczcie! Nawet Osowskie spotkanie modelarzy pokpiłem, wpadłem na kwadrans wyściskać Piterpanzera i tyle...