MartiniOCP Napisano 21 Kwietnia 2013 Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Hej, Zaczynamy kolejny warsztat, tym razem będzie to model z dedykacją i adekwatny do zmieniającej się za oknem pogody:D Ponieważ to dedykacja, kolorek został ustalony na czerwień. Ze zmian przewiduję - jak zwykle - waloryzację motoru i zawieszenia. Zastanawiam się jak ładnie można imitować materiałowy, złożony dach. Może macie jakieś sprawdzone metody? Co do kasty - nie będę otwierał drzwi. Sam model to straszne maleństwo - coś a.la fiat 500, ale wygląda świetnie. A tutaj kilka zdjęć jak auto powinno finalnie wyglądać: Podobają mi się felgi w tym egzemplarzu, ale nie wiem czy takie gdzieś dostanę. Nie chcę błyszczącego podwozia, na pewno będzie rudy akcent (ale bez przesady) pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 21 Kwietnia 2013 Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Właściwy model we właściwych rękach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 21 Kwietnia 2013 Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Fajna honda i całkiem ciekawy model. Nawet silnik jest! Jeśli chodzi o felgi to zajrzyj tutaj www.scaleproduction.de mają trochę fajnych wzorów tylko ceny niefajne. EDIT. Przypomniało mi się że na PWMie kolega robił taka Hondę tylko wersję racing, może coś podpatrzysz http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=192&t=8460 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Dzięki za odzew. EDIT.Przypomniało mi się że na PWMie kolega robił taka Hondę tylko wersję racing, może coś podpatrzysz http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=192&t=8460 O, dopiero zauważyłem - dzięki za link do PWM i sklepu. Rzeczywiście mają fajne towary. Kilka zdjęć z prac nad mikrusem: Standardowo - pogłębianie linii, podkład, linie zapuszczone brązowym olejem rozcieńczonym benz. ekstrakcyjną. W masce wyciąłem te wloty. Dodam siateczkę za chromowaną atrapą. Wiem, że łatwiej byłoby nakleić na model ale 1) od środka przeszkadzają zawiasy maski, 2)od zew. wyglądałoby jak uszczelka pod srebrnym grillem. Umieściłem to we wnęce między 1 i 2. Na razie na sucho, więc odstaje. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 25 Kwietnia 2013 Share Napisano 25 Kwietnia 2013 ladne autko. jakiej firmy bedzie ta czerwien i lakier na niej? pytam bo mam na warsztacie ferrari 250 gto i spray polysk tamiyi "zabil" czerwien revella. skonczylo sie na ponownym szlifie i podkladzie. teraz znowu decyzja co do malowania i lakierowania... dzieki i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2013 Generalnie używam produktów tamki + bazy samochodowe/ vallejo + bezbarwny zero paints albo APP (też samochodówka). Na honde (zapodkładowaną primerem tamiyi) nałożę czerwoną bazę z palety fiata (samochodówka). Jednak jestem ostrożny i zacznę od hard topu - zdarza się, że baza samochodowa "atakuje" podkład. Kwestia nakładania wielu cienkich warstw zamiast kilku grubszych. Jak coś będzie nie tak, to albo vallejo albo zainwestuję w spray tamki. Potem to już z górki - bezbarwny (APP/ zero paints) nie gryzie się z w/w farbami. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 28 Kwietnia 2013 Share Napisano 28 Kwietnia 2013 ja tez jako podklad stosuje tamke 1200, na to klade emalie revella i nigdy nic sie nie "ścięło". Niestety chyba tylko revell ma taką klasyczną czerwień ferrari. przynajmniej w jednym z czolowych sklepów, który uważam za bardzo dobry sklep, nie potrafili doradzić jakiegoś zamiennika. nie znam tego lakieru APP, czy to nazwa firmy czy preparatu? z gory dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 28 Kwietnia 2013 Share Napisano 28 Kwietnia 2013 Nazwa firmy. Mają spora gamę produktów a ich lakiery 1k i 2k są naprawde godne polecenia. Ja je stosuje od lat, głownie przez to ze nie gryza się z Vallejo, o czym wspomniał MartiniOCP ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2013 Niestety chyba tylko revell ma taką klasyczną czerwień ferrari Myślę, że tamka i inni producenci też coś mogą zaproponować Trzeba poszukać. Ważne, żebyś pod tą czerwień dał biały podkład. APP, czy to nazwa firmy czy preparatu? To po prostu lakier bezbarwny samochodowy. Uważam, że z odrobiną wprawy można osiągnąć świetne rezultaty (z szacunkiem dla zero paints). Dodatkowo, na modelu będzie wieczny. Up z postępów nad "Japończykiem" Kasta dostała bazę i bezbarwny (tym razem zero paints). Oczywiście wyszło beznadziejnie, ale papierek i pasty polerskie przyszły z pomocą. Kastę czeka jeszcze polerka pastą "fine" no i wosk. Szlag trafił maskę - trzeba drzeć "do żywego":D Delikatne zmiany przy tylnych amorkach: ..i silniku. Chciałem zrobić rozrusznik (zamiast plastikowej tuby z wiatrakiem na końcu). Postanowiłem usunąć z boczków drzwi klamki i pokrętła - łatwiej będzie je chromować. trochę poszpachlowałem ramę. FIN na dzisiaj:D pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 2 Maja 2013 Autor Share Napisano 2 Maja 2013 Up. Silnik prawie gotowy. Z podwozia zostało zrobić tylne zawieszenie, ale muszę zaopatrzyć się w drut, żeby dorobić sprężyny. Oprócz tego jakieś poprawki itp. Szkoda, że nie widać pasków i rozrusznika. Dorzucam kilka fotek: Bliżej końca z podwoziem Zacząłem robić wnętrze. Postanowiłem wypełnić żywicą fotele (zakleiłem tył i wlałem żywicę) po to, żeby można było je zeszlifować od spodu i wyprofilować na kształt tych 1:1. Po drodze zgubiłem jeden z zawiasów tylnej klapy - kilka kropel silikonu i żywicy i coś z tego będzie. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 4 Maja 2013 Autor Share Napisano 4 Maja 2013 Wnętrze dostało flok i resztę gratów (prawie wszystko). Wskoczyło na miejsce i tam już zostanie. Założyłem koła, żeby zobaczyć jak stoi. Wysoko, ale ta cywilna wersja tak ma, więc ok. Koła docelowo będą wyglądały inaczej: pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 8 Maja 2013 Autor Share Napisano 8 Maja 2013 Zapraszam do galerii pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi