EasyPlayer Napisano 27 Kwietnia 2013 Share Napisano 27 Kwietnia 2013 Popełniłem błąd w malowaniu na jednym elemencie. Pomalowany był Humbrolem 150. Później tą samą farbą pomalowałem to samo miejsce. Tylko że nagle wyszło... Błyszczące, ale tylko pod odpowiednim kontem patrzenia. Patrząc z 90 stopni wszystko jest ładnie. Wie ktoś czym to jest spowodowane oraz czy efekt ten zaniknie po położeniu lakierów (błyszczącego i później matowego), washa itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teusz Napisano 27 Kwietnia 2013 Share Napisano 27 Kwietnia 2013 Po położeniu matu powinno to zniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 27 Kwietnia 2013 Share Napisano 27 Kwietnia 2013 Zazwyczaj jest to wina niedokładnego wymieszania farby przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EasyPlayer Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2013 Zazwyczaj jest to wina niedokładnego wymieszania farby przed malowaniem. Taaaa... Minuta wstrząsania puszką. Minuta SILNEGO wstrząsania puszką. Może nie uwierzysz, ale dłużej już nie mogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Kwietnia 2013 Share Napisano 27 Kwietnia 2013 Od samego wstrząsania farba się nie rozmiesza, szczególnie Humbrol. Musisz wziąć jakiś patyczek i dokładnie wszystko rozmieszać. Pigment gromadzi się na dnie puszki w formie twardego, gęstego gluta i minutowe wstrząsanie nie robi na nim zupełnie żadnego wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 27 Kwietnia 2013 Share Napisano 27 Kwietnia 2013 Zazwyczaj jest to wina niedokładnego wymieszania farby przed malowaniem. Taaaa... Minuta wstrząsania puszką. Minuta SILNEGO wstrząsania puszką. Może nie uwierzysz, ale dłużej już nie mogłem. Dawno, dawno temu, gdzieś na jakimś forum założyłem podobny temat, z tym, że mi Pactra wyszła błyszcząca zamiast matowa. I też byłem przekonany, że ją dobrze rozmieszałem. Okazało się, że jednak nie. No w każdym razie mi osobiście nie przychodzi do głowy inny powód, szczególnie jeśli nie zmieniałeś nic w technice malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EasyPlayer Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2013 No może macie rację. Jednak wydaje mi się, że taki osad powstaje w dłuższym czasie, a nie w puszce przy której robię coś co 2-3 dni. Być może się mylę, jeszcze zobaczę, wymieszam. I oczywiście wiem jakie są Humbrole, sklejam od 8 lat. Mam taki patyczek- z ramki od elementów. EDIT: Moje zdziwienie po wsadzeniu patyka (ciekawe... ) było niemałe. Faktycznie na dole był osad, pomalowałem to co chciałem. Wyszło pięknie. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi