medyceusz Napisano 28 Kwietnia 2013 Share Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam Poniżej przedstawiam kilka zdjęć z różnych etapów malowania figury Saracena w skali 90 mm. To co widać na poniższych zdjęciach było wymalowane akrylami ( vallejo + lifecolor). Widoczny na zdjęciach kolor czarny to podkład Chaos Black jako baza pod elementy metalowe (kolczuga + pancerz). Zdjęcia pochodzą z różnych etapów malowania poszczególnych wzorów, ale do końca jeszcze długa droga Pozdrawiam Edytowane 26 Stycznia 2020 przez medyceusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 29 Kwietnia 2013 Share Napisano 29 Kwietnia 2013 Witaj na forum Te wszystkie wzory rysowane są "z ręki"? Jeżeli tak to podziwiam... Kto jest producentem zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medyceusz Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2013 To pierwsza moja figura z tak złożonymi i kolorowymi wzorkami ,przy wstępnym rozrysowaniu wzorów ( takim jak na pierwszym z załączonych zdjęć ) pomagałem sobie prostymi szablonami .Później wszystko było malowane/rysowane z ręki. Na tej figurce sprawdzam jak małe czytelne i powtarzalne wzory jestem w stanie wymalować , jest to wstęp przed figurami samurajów Sam model to wyciągnięta z magazynu żywica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medyceusz Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2013 Nastąpił niewielki postęp prac , zaawansowanie poszczególnych elementów : Tarcza - 50 % Zbroja - 90 % Głowa - 10 % Coraz bliżej do końca Tarcza , głowa oraz pochwa od miecza zamontowane jedynie do zdjęć , poniżej kilka nowych fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medyceusz Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2013 Mało czasu na malowanie , ale znów niewielki krok do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Czerwca 2013 Share Napisano 29 Czerwca 2013 Świetne malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medyceusz Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Kolejny mały krok do przodu , im bliżej końca tym więcej nowych rzeczy wymyślam , czas wreszcie kończyć tę figurkę ;) Czas kończyć bo zaczynam coraz intensywniej myśleć o czymś nowym ,takie wstępne składanie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Podziwiam cierpliwość nad malowanym wzornictwem figurki ciekaw jestem końcowego wyglądu całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Jaki podkład dajesz na metalowe figurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medyceusz Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Jako podkładów używam Surfacera 1200 albo podkładów Citadel :Chaos black lub Skull white. Skull white jest słabiej kryjący i zwykle należy położyć dwie cienkie warstwy ale ze względu na kolor (biały) lepszy pod jasne żywe kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Robota mega Jedyne co mnie razi strasznie to te zielonkawo niebieskie paski na zbroi lamelkowej... Powinny być brązowe, bo poszczególne lamelki były wiązane rzemieniem, ktoś powie, że ok ale barwienie skóry?! Nie na taki kolor... Hełm też bym nie co inaczej wykończył bo jest efekciarski,ale taki średnio poprawny :P powinen być cały żelazny/stalowy elementami mosiężnymi i ew. czernione zdobienia, może truję 4 litery, ale tu trochę się znam coś jak tu -> http://www.metmuseum.org/toah/works-of-art/50.87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medyceusz Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Hełm .....jest efekciarski,ale taki średnio poprawny :P powinen być cały żelazny/stalowy elementami mosiężnymi i ew. czernione zdobienia Generalnie cała figurka ma być efekciarska , stąd te różne wzorki i dość duża ilość kolorów.W tym przypadku nie bawię się w nadmierną poprawność i szukanie źródeł. Hełm , który podesłałeś jest klasycznie zdobiony na grafikach jednak czasem można spotkać kolorowe hełmy ("pokrowiec" ?)w związku z tym wymyśliłem taką kolorystykę , która będzie uzupełniona jeszcze jakimś drobnym wzorem. Odnośnie barwienia skóry do splatania zbroi , bałbym się wypowiadać , że dany kolor jest niepoprawny. Miło , że się podoba ta moja wieczorna dłubanina a trucie 4 liter może się przydać na przyszłość, tym bardziej że tej figurki nie traktuję bardzo poważnie i liczy się ogólny efekt czy też jej efekciarskość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Odnośnie barwienia skóry do splatania zbroi , bałbym się wypowiadać , że dany kolor jest niepoprawny. Ja bym się nie bał z prostej przyczyny, tę figurkę datowałbym na jakieś Max XVI wiek, a jeszcze wtedy nie znano takich barwników do skór. dlatego zostają brązy, czernie, ew. czerwień (stonowana). Siedzę i kibicuje dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi