DYZIO MARZYCIEL 1-SZY Napisano 30 Sierpnia 2007 Share Napisano 30 Sierpnia 2007 Witam !! Może ktoś z modelarskiej Braci spotkał się z Polskim nazwiskiem pilota latającego na F4U Corsair w US.NAVY.w okresie IIw.ś. Prawdę mówiąc Ja nie spotkałem się z czymś takim. pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Niby temat stary, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale Wprawdzie nie NAVY a USMC ,Sylwester Lapkiewicz latał w VMF-422 i ma na koncie jednego zestrzelonego "Tojo" Jest o nim artykulik w "Aero 3/2007" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 O polskie korzenie posądzany jest Lt. Thaddeus R. Bell. Andre Zbiegniewski sugeruje oryginalne brzmienie nazwiska 'Bielski'. Thad Bell poległ 27.01.1944 nad Rabaul, walcząc w składzie słynnego VF-17. Miał na koncie dwa pewne zestrzelenia. Ponadto w składzie VMF 121 natknąłem się na mechaników o nazwiskach Kogut i Dobosz, ale oni raczej kręcili przy Korsarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 http://www.usmilitariaforum.com/forums/index.php?/topic/149633-jolly-rogers-pilot-kia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi