DYZIO MARZYCIEL 1-SZY Napisano 30 Sierpnia 2007 Napisano 30 Sierpnia 2007 Witam !! Może ktoś z modelarskiej Braci spotkał się z Polskim nazwiskiem pilota latającego na F4U Corsair w US.NAVY.w okresie IIw.ś. Prawdę mówiąc Ja nie spotkałem się z czymś takim. pozdrawiam!! Cytuj
tofik Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Niby temat stary, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale Wprawdzie nie NAVY a USMC ,Sylwester Lapkiewicz latał w VMF-422 i ma na koncie jednego zestrzelonego "Tojo" Jest o nim artykulik w "Aero 3/2007" Cytuj
greatgonzo Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 O polskie korzenie posądzany jest Lt. Thaddeus R. Bell. Andre Zbiegniewski sugeruje oryginalne brzmienie nazwiska 'Bielski'. Thad Bell poległ 27.01.1944 nad Rabaul, walcząc w składzie słynnego VF-17. Miał na koncie dwa pewne zestrzelenia. Ponadto w składzie VMF 121 natknąłem się na mechaników o nazwiskach Kogut i Dobosz, ale oni raczej kręcili przy Korsarzach. Cytuj
Artur D. Napisano 8 Grudnia 2014 Napisano 8 Grudnia 2014 http://www.usmilitariaforum.com/forums/index.php?/topic/149633-jolly-rogers-pilot-kia/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi