Skocz do zawartości

Pz. kpfw. VI Tiger Ausf. E (mój pierwszy warsztat)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Patryk2000 Dzięki za link, w przyszłości się przyda.

Jak na razie się chyba zdecydowałem na ten kamuflaż

935466_365957126838258_656431037_n.jpg

Prace ruszają jutro pod wieczór

Napisano
Na koniec i tak dasz pewnie surfacer, czy inny podkład (a on wiadomo prawdę Ci powie...) - wtedy ostatnie poprawki możesz nanieść i doszlifować conieco. Powodzenia z budową.

Możesz też już teraz pociągnąć rozrzedzonym akrylem (jakiś ciemny kolor) i zobaczysz uwypuklone krawędzie po szpachli.

Napisano

Cześć.

Robię podobny model tj. Tiger I - tylko że to pierwsze podejście do kompleksowego składania modeli. Wcześniej tj. podstawówka, studia coś tam poskładałem ale to było lata temu i nigdy ich nie malowałem, nie dodawałem wodotrysków, śladów zużycia itp. Mój Tygrys zbliża się do końca - blisko 4 miesiące dość intensywnego dłubania. Efekty są niezłe, ale do mistrzostwa sporo brakuje. Zapraszam do zajrzenia do mnie, być może znajdziesz coś interesującego Koledzy z forum pomagają

Marcin

Napisano

No właśnie przyglądałem się Twojemu Tygrysowi, bardzo dobrze Ci wyszedł

Napisano

Dzięki Malowanie mam podobne do tego, które chcesz zrobić. Pytanie tylko czy masz kalki z tego Schwere Panzer Abtailunga, bo numery i oznakowanie może jednak się nie zgadzać. Z tego co już wiem to w zasadzie każdy ciężki batalion miał 'swoje' malowania - częstokroć inne niż pozostałe A co do mojego zvezdziaka, myślę, że jeszcze maks tydzień i czołg skończę, po czym postaram się zrobić jak najlepszą sesję zdjęciową do galerii Wbrew pozorom zostało jeszcze sporo robótek precyzyjnych.

Napisano

Ok wracając do głównego tematu, mały progres

Założyłem górę, i kilka szczegółów, gąsienice i koła zostawiam na koniec.

13256_366424510124853_68996931_n.jpg

575778_366424696791501_44522551_n.jpg

179157_366424716791499_843222025_n.jpg

No tak więc mam tu małą szparkę z przodu ( bez podtekstów ) i muszę ją zaszpachlować, ale zanim to zrobie pytanie :

936237_366424476791523_2053560749_n.jpg

Jak już ją zaszpachluję, to będę musiał nadmiar zetrzeć po wyschnięciu (wiadomo). I teraz czy jeśli papier wodny założę na np. patyczek od loda, czy końcówkę pędzla ( drugą ) to będę miał problem ze szlifowaniem? Jeśli tak, to jest jakiś inny sposób aby to zeszlifować?

A no i jeszcze drugie pytanko. Czy ten sidolux się nada? Niby też jest do PCV ( tak jak ktoś polecał ) tylko troszkę inaczej wygląda (nowy "disajn" czy co) i wydaję mi się że ma inną specyfikację. Oto fotki:

248125_366424756791495_1349137106_n.jpg

603735_366424800124824_908297870_n.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Ja mam jeszcze inny sido. Sidolux Expert All in One do PVC i linoleum. Jakoś się sprawdził. Jak masz jakieś wątpliwości zawsze możesz spróbować nanieść pędzlem na ramkę i sprawdzić efekt.

Napisano

Co do szpary między płytą od kaema, a tą poziomą nazwijmy ją dolną pod kaemem i wizjerem kierowcy - możesz pokusić się o próbę zamaskowania jej przez zrobienie spawu. Wtedy problemu nie będzie, ale z tego co wiem musiałbyś kupić dobrą, dwuskładnikową szpachlę, na przykład Miliput Suprefine White. Myślę, że warto spróbować, jest to takie miejsce, gdzie szpachla pozorowana na spaw wejdzie najprościej - przynajmniej tak mi się wydaję, bo doświadczenia zbyt dużo nie mam Fakt, faktem szpara jest naprawdę duża i imponująca Bez podtekstów...

Pozdrawiam.

Napisano

Co do szpary:

Krótko jak łatwo zrobić spawy:

Milliput White, z dwóch składników lepimy jedną masę, potem formujemy rulonik:

DSC00004-1.jpg

Następnie rulonik przykładamy w wybranym miejscu:

DSC00006.jpg

Potem odpowiednio naciętym patyczkiem przyciskamy masę jednocześnie nadając strukturę spawu:

DSC000061.jpg

Napisano

Jeśli nie chcesz bawić się ze spawem ,nadmiar szpachli możesz zetrzeć wacikiem namoczonym w zmywaczu wamodu .Robiąc to delikatnie szpachla w szparze zostanie a nadmiar usuniesz

Napisano

chyba spróbuję zrobić ten spaw

Napisano

Ten Milliput do zrobienia spawów można zastąpić czymś innym i czy jest ogólnodostępny w sieciówkach czy tylko do nabycia w sklepach modelarskich .

Napisano

Miliput to jest szpachla modelarska, dostępna w większości sklepów modelarskich (nie wszystkie).

Ja ją kupiłem w Jadar Hobby razem z zimmeritem, ale jeszcze nie używałem.

Marcin.

Napisano

Chodzi mi ot to że kiedyś w TV była reklamowana podobna masa , nie pamiętam tylko jakiej to firmy był i czo była odmiana kleju epoksydowgeo , dzięki też za tą odpowiedź Martinez.

Napisano

Lekki postęp w klejeniu

969912_367761986657772_843526658_n.jpg

423871_367762029991101_1143415467_n.jpg

935474_367762076657763_848013207_n.jpg

942882_367762183324419_1069692938_n.jpg

Model już mogę ocenić jako model ze średnio dopasowanymi częściami, trochę szpachlowania mnie czeka. Wolno idzie bo powiedzmy, że czasu mało Niedługo kończę przyklejać resztę, podkład i malowanko.

Pytanie - Takie elementy jak narzędzia znajdujące się na czołgu ( łopaty, liny, itp.) nie przyklejamy od razu? Czyli pierw malujemy cały czołg i elementy w międzyczasie, a potem przyklejamy szczegóły?

Tak mi się wydaje, że chyba będzie łatwiej pomalować je kiedy będą jeszcze w ramce niż już jak przyklejone, ale potem jak z klejeniem na pomalowanym czołgu? Tu właśnie mam dylemat

Napisano

Są dwie szkoły. Skleić całość i pomalować lub rozbić na rzuty i pomalować. Osobiście uważam, że elementy wyposażenia lepiej dać na koniec po uprzednim pomalowaniu, a bryłę czołgu pomalować oddzielnie. Zapobiega to przypadkowemu brudzeniu pędzlem pomalowanych wcześniej powierzchni.

Napisano
Ten Milliput do zrobienia spawów można zastąpić czymś innym i czy jest ogólnodostępny w sieciówkach czy tylko do nabycia w sklepach modelarskich .

Ja używam dorobienia spawów Poxiliny, daje się je robić ale nie jestem z tego całkowicie zadowolony.

Główne niedogodności to:

- pewne trudności z przyklejaniem się do modelu, czasem bardziej uparcie trzyma się narzędzia którym ja dociskam

- gdy rozwałkuje ja na cieniutki wałeczek i powstaje cienka warstwa bywa że się kruszy.

Czy z Miliputem są podobne problemy?

• 2 weeks later...
Napisano

Emm pytanie, jaki rozpuszczalnik powinienem zakupić? Bo jak dotąd używałem zmywacza do paznokci ( wiem wiem ) żeby zmyć farbę. No ale że malowanie wyszło strasznie, z zaciekami, poza tym źle dobrana farba, że będę musiał to zmyć masowo. Jakich rozpuszczalników używacie?

Napisano

Zmyje tą farbe razem z podkładem, czy podkładu nie ruszy?